Helsingfors får färgglad regnbågsgata för att stödja sexuella minoriteter

Helsingfors borde stöda hbtq-personer och låta måla en gata i regnbågens färger. En sådan motion behandlade politikerna i stadsfullmäktige på onsdagskvällen.

Så här såg övergångsstället i Åbo ut.
16.02.2022 17:10 UPPDATERAD 16.02.2022 22:18
Lila, blått, grönt, gult … det är några av färgerna i prideflaggan, som är en populär symbol för hbtq-rörelsen. Stadsfullmäktiges ledamot Alviina Alametsä (Gröna) och 18 andra politiker tycker att Helsingfors borde låta måla en gata i regnbågens färger.
Alametsä sitter också i Europaparlamentet.
Hon föreslår att färgerna kunde målas någonstans på Narinkens torg, Järnvägstorget eller på Farfarsbron i Fiskehamnen.
Stadens tjänstemän gör tummen upp för motionen och skriver att ett gaturum i regnbågsfärger är en viktig symbolisk gest för att stödja hbtq-personer. Regnbågsgatan kunde bli aktuell redan i sommar i samband med de nya sommargatorna i centrum, som HBL skrivit om tidigare.
Den gröna politikern Alviina Alametsä.
"Helsingfors vill på många olika sätt främja fördomsfrihet, ansvar och tolerans. Att använda regnbågens färger är en del av den här helheten", skriver tjänstemännen i ett svar till motionen.
Däremot går det inte att måla vilken gata som helst, konstaterar staden. Enbart noggrant övervägda fotgängarområden kan komma i fråga. Ingen får misstolka färgerna som en trafikanordning, till exempel en vägmarkering. Regnbågsfärgerna ska heller inte kunna göra existerande trafikanordningar mindre synliga.

Miss i Åbo

Förra sommaren hade Åbo ett övergångsställe i regnbågsfärger. Men det visade sig att det här stred mot lagen och utgjorde en fara för trafiksäkerheten.
Efter bara en dag tog staden bort färgerna och målade dem i stället på Teaterbron, som används av fotgängare och cyklister.
Helsingfors är heller ingen novis vad beträffar försök med hbtq-färger. Sommaren 2020 målade staden på försök en gågata på Senatstorget i de här färgerna.
Det här avsnittet av torget hade tillfälligt gjorts om till gågata. Den som körde ett fordon där, antingen cykel eller bil, måste väja för fotgängaren.
När stadsfullmäktige behandlade frågan på onsdagskvällen försökte ledamoten Laura Korpinen (Sannf) sätta stopp för planerna.
– Förslaget är platt, eller kunde man säga färglöst. Om man verkligen vill göra en gest för minoriteterna borde regnbågsgatan placeras i närheten av Saudiarabiens, Rysslands, Iraks eller Irans ambassad. Ett sådant förslag hade jag kunnat stödja, sade hon.
I omröstningen föll rösterna 65-12 till fördel för regnbågsgatan. Sex personer röstade blankt och två var frånvarande. Alla Sannfinländare samt Kristdemokraternas ledamot var emot gatan.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER