40 år sedan Elvis Presleys död: I Graceland är ingen ensam i kväll

40-årsdagen av Elvis Presleys död är en stor händelse, inte minst vid hans hem Graceland i Memphis, Tennessee. Där finns också Marko Humia, köpman från Punkaharju och ordförande för The Official Elvis Presley Fan Club of Finland. Det är hans tjugonde besök i Memphis sedan 2001.

MED HÄLSNING. De finländska Elvisfansen skickade en blomsterhyllning för att högtidlighålla minnet av sin idol på 40-årsdagen av hans död.

– Det här är den största minnesveckan sedan starten för 38 år sedan, och inför jubileet har flera små museer slagits ihop i ett nybyggt nöjescentrum. Här är redan fullt av folk som väntar på att ljuståget till Elvis grav ska starta. Det kommer att pågå så länge folk vill, antagligen hela onsdagen finsk tid, säger Marko Humia.

Han förklarar populariteten med att det finns så många dimensioner hos sångaren och artisten Elvis.

KÄNDA TRAKTER. Marko Humia, till vardags köpman i Punkaharju, har besökt Graceland omkring 20 gånger tidigare. Den här gången är extra högtidlig.

– Själv är jag nu inte så förtjust i filmerna och musiken i dem. Jag fokuserar på comebacken 1968 och på turnéperioden med Las Vegas-konserterna. Och glöm inte gospelfacket, de enda Grammy-utmärkelser Elvis någonsin fick var för gospelsångerna.

Elvis lever bara i musiken

I dag är det exakt 40 år sedan Elvis Presley dog i en hjärtinfarkt, bara 42 år gammal. Ända sedan den dagen har många vägrat tro att ”The King” verkligen dog, och det finns oräkneliga konspirationsteorier om hur han skulle ha regisserat sin död och varför han skulle ha gjort det.

– Men frågar du mig så kan du vara helt säker på att Elvis dog på riktigt. Konspirationsteorierna är i bästa fall underhållning, i värsta fall förvirrat svammel, säger Humia.

Hur som helst bidrar alla rykten och konspirationer till att vi fortfarande har både seriösa och humoristiska Elvisimitatörer i de flesta av världens länder. Redan 1979 gjorde Shelby Singelton sitt första maskerade framträdande som "Orion" med en röst som lät som Elvis och en ramberättelse med Elvisreferenser som inbjöd till spekulationer.

THE KING. 1958-60 var Elvis klädd i armékläder och stationerad i Västtyskland.

Skivorna spelas fortfarande över hela världen och Elvis förblir ett av de större ämnesområdena i samlarkretsar. Minnesföremål som bevisligen funnits i hans ägo går alltid för höga summor på de stora auktionerna och tidiga vinylinspelningar i gott skick från skivbolaget Sun är ofta mycket värdefulla.

– I år lyckades jag ropa in ett handskrivet och undertecknat meddelande som Elvis undertecknat. Några Sun-singlar har jag också lagt beslag på säger Marko Humia.

Svalnande intresse

Det finns redan små tecken på att ingen legend lever för evigt. När det gäller de mest sällsynta inspelningarna med Elvis har de första larmrapporterna redan gått ut. Prisutvecklingen har varit negativ den senaste tiden. Orsaken är naturligtvis att den stora skara som har personliga minnen av Elvis börjar tunnas ut.

I en färsk opinionsmätning från Yougov i Storbritannien är intresset för "kungen" svalt bland unga britter. Av de tillfrågade i åldersgruppen 18–24 svarade 29 procent att de någon gång lyssnat på en låt med Elvis. Bland de äldre grupperna i undersökningen är siffrorna betydligt högre.

– I Finland är det i första hand musiken som intresserar fansen, och det gör att medelåldern ännu inte blivit så hög bland medlemmarna. Elvis går ofta i familjen från generation till generation. Och de yngre recensenterna lyssnar bara på musiken utan att färgas av personen bakom rösten och olika åsikter om hur han levde, säger Marko Humia.

Hur som helst är det knappast läge att avskriva Elvis. 2018 sänder HBO en helt ny tvådelad dokumentär om honom. Musiken lever också, trots att Elvis i princip bara tolkade andras låtar. Sony har gett ut en ny box som fokuserar på 50-talets Elvis, och återutgivningen fortsätter.

ÅTERUTGIVNING. Att Elvis dog betydde inte att skivutgivningen upphörde, snarare tvärtom.

Höjdpunkter ur Elvis karriär

Den officiella Elvisklubben i Finland finns på elvisfinland.fi.

Elvis Aaron Presley

Föddes: 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi, son till Vernon och Gladys Presley. Hans tvillingbror Jessie Garon var död vid födseln. Familjen flyttade till Memphis, Tennessee när han var 13.

Karriären började 1954 på Sun Records, som sålde hans kontrakt till RCA Victor ett år senare. 1956 var Elvis ett internationellt fenomen.

Love Me Tender från 1956 var den första av 33 filmer han medverkade i samtidigt som musikkarriären var som mest intensiv. Över en miljard skivor har sålts.

1968 gjorde Elvis comeback efter en sjuårig paus från liveframträdanden.

1973 gav han en konsert som blev världens första globala satellitsändning, Aloha From Hawaii.

1977 efter många år av pillermissbruk fick han en hjärtattack som ledde till döden.

Sånger om Elvis

Efter Elvis död har det skrivits många låtar med referenser direkt till honom.

Redan 1977 kom holländaren Eddy Ouwens under pseudonymen Danny Mirror med minneslåten I remember Elvis Presley, sjungen med en röst som var rätt lik originalet.

En annan klasssiker är Kirsty MacColls There's a Guy Works Down the Chip Shop Swears He's Elvis från 1981.

ANDRA LÄSER