Över 100 döda i kejsarstaden – mer regn på väg

Antalet döda i regnkatastrofen i den brasilianska "kejsarstaden" Petrópolis är uppe i över 100. Och nu väntas mer regn.

Skyfall orsakade störtfloder och jordskred i brasilianska Petrópolis tidigare i veckan.
17.02.2022 07:05 UPPDATERAD 17.02.2022 13:27
Skyfallen i tisdags fick flera sluttningar som staden är uppbyggd på att ge vika. Gigantiska kaskader av lera, vatten och sten dundrade ner i bostadsområden, och drog med sig tiotals hus. Bilar och annan bråte tumlade okontrollerat genom stadens gator, visar amatörfilmer som lagts ut på nätet.
Många invånare saknas, och på torsdagsmorgonen hade 104 döda konstaterats, rapporterar G1 och andra medier i delstaten Rio de Janeiro.
Petrópolis är i vanliga fall ett omtyckt turistmål i de vackra bergstrakterna ovanför Rio de Janeiro. Sommartid åker de rika till bergen för att slippa såväl hettan som den höga brottsligheten nere vid kusten.
Men denna vecka förvandlades alltså Petrópolis till ett inferno, sedan det under bara några timmar i tisdags noterats 258 millimeter regn i området – lika mycket som under flera månader i Finland.
Många av de drabbade bor i enkla hus utefter bergssidorna, med en infrastruktur som är svårt utsatt vid regnoväder. Och tidningen O Dia varnar för fortsatt blött väder, med mer regn på torsdagen som befaras förvärra instabiliteten i terrängen.
Flera dödliga stormar har drabbat Brasilien de senaste tre månaderna och experter säger att de klimatförändringar som människan har utlöst förvärrar fenomenet.
Petrópolis kallas också Cidade Imperial (Imperie- eller Kejsarstaden), och är döpt efter Brasiliens andre och siste kejsare, Peter II (1825–1891). Han ses som en av landets största ledare och ligger begravd i staden.

ANDRA LÄSER