Smugglade ruttnade avfall – minister gripen

Tunisiens avskedade miljöminister och flera andra personer har gripits misstänkta för att ha smugglat stora mängder avfall från Italien till Tunisien. Illegala sopberg är ett växande problem i landet.

På väg till Tunisien? En hög med ruttnade sopor syns i utkanten av Italiens huvudstad Rom. Arkivbild.
TT-AFP
21.12.2020 18:39
Det var i somras som nära 300 misstänkta containrar upptäcktes av tulltjänstemän i hamnstaden Sousse. Containrarna, som kom från Italien, var märkta som plast för återvinning men när de öppnades visade de sig innehålla ruttnande hushållsavfall, en typ av avfall som inte är laglig att importera till Tunisien.
Avfallsfyndet har orsakat en politisk skandal som fått effekter ändå upp på regeringsnivå. I söndags avskedade premiärminister Hichem Mechichi landets miljöminister Mustapha Aroui för dennes misstänkta kopplingar till det inträffade.
Den globala handeln med avfall växer årligen och industrin dras med återkommande problem med rika, industrialiserade länder som dumpar sitt avfall i mindre bemedlade länder som ofta är sämre rustade att ta hand om avfallet.
I augusti i år varnade Interpol för att kriminella nätverk i allt större utsträckning skor sig på smuggling av avfall till framförallt Asien, men även till andra delar av världen.

ANDRA LÄSER