HIFK-ikonen Toni Söderholm tar över i toppklubb

HIFK-ikonen Toni Söderholm har gjort ett utmärkt jobb som tysk landslagstränare de senaste åren. Men nu är den eran slut då den forna toppbacken skrivit på för schweiziska jätten SC Bern. Kontraktet träder i kraft omedelbart och Söderholm befinner sig redan i den schweiziska huvudstaden.

Toni Söderholms hemma-VM är över.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.11.2022 12:54 UPPDATERAD 16.11.2022 14:22
Det tyska ishockeyförbundet hade gärna fortsatt samarbetet med Söderholm.
"Han har gjort ett fint jobb och vi hade gärna sett en fortsättning med honom. Men han bad om att få lämna och efter att vi funderat igenom läget gick med på det. Vi önskar honom all lycka med det nya jobbet", säger ordförande Peter Merten i ett pressmeddelande.
Söderholm sade sig ha saknat möjligheten att få jobba med spelarna på daglig basis och då chansen dök upp att återvända till en klubb han själv representerat som spelare, blev frestelsen för stor.
"Att få chansen att ta över en europeisk toppklubb kunde jag inte tacka nej till", säger Söderholm i pressmeddelandet.
Söderholm fick sin hockeyfostran i GrIFK innan han i 15-årsåldern flyttade till HIFK:s juniorled. Efter det blev det ett par år i Trinity College School innan han återvände hem till HIFK och FM-ligan för A-juniorer.
Sen blev det fyra år i den amerikanska universitetsligan och University of Massachusets där han under sista året verkade som lagkapten. Sen blev det några fina år i HIFK och VM-debut innan flyttlasset tog kosmopoliten till först Bern och sedan den svenska västkusten och Frölunda. Sen blev det ytterligare sex säsongen med HIFK och ett ligaguld 2011 innan han för sista gången som spelare flyttade utomlands sommaren 2015. Denna gång till München. Där blev det tyskt ligaguld innan Söderholm lade ner den aktiva karriären. Samma år hyllades han ännu stort av forna hemmapubliken på Nordenskiöldsgatan.
Söderholm inledde omedelbart sin tränarkarriär och efter två år fick han chansen som tysk landslagstränare. Söderholm hade snabbt gjort ett avtryck i Tyskland och med perfekta kunskaper i tyska och engelska hade han inga svårigheter att anpassa sig.
Den i dag 44-årige Söderholms stjärna på tränarhimlen har varit stadigt på stigande under de senaste åren och ibland har han också förknippats med HIFK. Men någon återvändo till Nordenskiöldsgatan är inte att vänta på åtminstone några år. Kontraktet med Bern gäller fram till 2024 och är sannolikt betydligt mer värdefullt än HIFK någonsin kunde erbjuda.
— Toni var en ledartyp som spelare och är just den typens tränare vi varit ute efter. Han kan jobba med både rutinerade spelare och hjälpa yngre spelare att bli bättre. Hans filosofi passar klockrent ihop med klubbens strategi, säger Berns sportchef Andrew Ebbett.
Bern ligger för närvarande sexa i den schweiziska ligan. Valtteri Filppulas Servette från Geneve leder och Filppula toppar poängligan.
Läs också: Helsingfors ishall har en speciell plats i Toni Söderholms hjärta – här intervjuades han om VM i hemmahallen i maj 2022

ANDRA LÄSER