Svenska OS-hjälten till Vita huset

Sebastian Samuelsson har varit en tydlig röst i kampen mot dopning.Nu har den svenske skidskytten bjudits in till Vita huset för att ge sin syn på antidopningsarbetet.

Sebastian Samuelsson skrällde med dubbla medaljer i OS i Sydkorea.
26.10.2018 19:02
– Det känns otroligt inspirerande, säger han till Sportbladet.
Det är just Sportbladet som avslöjar att den 21-årige skidskytten ska resa till Washington och självaste Vita huset i nästa vecka. Enligt tidningen är det USA:s statliga "Office of National Drug Control Policy" som ligger bakom inbjudan, där Samuelsson ska vara med som en representant för aktiva idrottare vid ett rundabordssamtal.
– Jag ser det som ett bevis på att man har fått ett internationellt genomslag för det man sagt och uttryckt tidigare och att budskapet är viktigt. Nu får man vara med i processen, säger Samuelsson till Sportbladet.
Sebastian Samuelsson, dubbel medaljör i OS i Pyeongchang, har flera gånger uttryckt kritik mot hur antidopningsarbetet bedrivs. I samband med OS berättade Samuelsson att han skulle bojkotta världscupavslutningen i Ryssland, vilket bland annat har lett till att han har utsatts för mordhot.
– Jag ångrar inte att jag tog fajten. Det har varit viktigt att känna att jag inte blivit skrämd av de hot jag fått. Det får inte leda till att jag blir tyst. Det har varit viktigt att stå upp, säger han.

ANDRA LÄSER