Dan Wickholm i Sibbo är årets pappa

Det sägs att vissa personer, eller familjer, får stå ut med mera olycka än andra. Det sägs också att det brukar drabba sådana som har gott om styrka, empati och hopp. Det verkar åtminstone stämma för Sibbofamiljen Wickholm.

Lina Wickholm har börjat må allt bättre under åren. Numera kan hon stundvis vara ensam hemma.
12.11.2021 10:07 UPPDATERAD 14.11.2021 09:48
Dan Wickholm sitter bekvämt tillbakalutad i fåtöljen i familjens hus i Sibbo. Ibland skrattar han åt något, en sorts hälsosam distans till det som egentligen är brutalt. Barnen Fanny (10 år) och Edith (12 år) är i skolan, vilket är en stor lycka. Frun Lina äter frukost i köket. Ibland skrattar hon åt något som Dan säger. Också det är en stor lycka.
På onsdagen blev Dan utnämnd till årets pappa i Finland, en av tre personer som familje- och omsorgsminister Krista Kiuru premierade på en tillställning.
Motiveringen lyder så här: "Också under den svåraste tiden prioriterade han barnens välbefinnande och trygga vardag framom allt annat. Nu är han närståendevårdare åt sin fru, bär ensam ansvaret för barnen och sköter allt som gäller barnen. Dan har kämpat hårt för att familjens vardag ska fungera så bra som möjligt."

ANDRA LÄSER