Stora förändringar, men mycket är sig likt

Det är mycket som har förändrats på de trettiofem år som gått sedan republikanen Ronald Reagan blev president. Då var världen mitt inne i det kalla kriget och Sovjetunionen var USA:s värsta konkurrent.

05.11.2016 21:30 UPPDATERAD 08.11.2016 11:34
Grafik: Mikael Bobacka
Den tidigare Hollywood-skådespelaren var en riktig hök som inledde Stjärnornas krig-fasen samtidigt som han vann många amerikaners hjärtan genom sin personlighet – men inte allas.
Då som nu var USA den mest inflytelserika stormakten i världen. Då som nu fanns det de som utmanade landet om inflytandet, men utan att helt lyckas. Då som nu är relationerna till Sovjet/Ryssland iskalla och konfrontatoriska (även om just den relationen länge var inne i en mycket varmare fas).
Nu är det USA:s första svarta president, demokraten Barack Obama som leder stormakten. Som jurist har han en helt annan bakgrund än Ronald Reagan, men på samma sätt har också han lyckats tala direkt till många amerikaners hjärtan. Men inte allas.
USA är mer splittrat politiskt än någonsin tidigare, och både de traditionella och sociala medierna har gjort att allt fler lever i sina små åsiktsbubblor där motpartens åsikter och argument sällan kommer till tals. Det syns tydligt i den pågående presidentvalskampanjen – som avgör om det blir en röd republikan eller en blå demokrat som blir nästa på listan över världens mäktigaste politiker.

Källor: United states,

Office of Management

and Budget,

millercenter.org

realclearpolitics.com,

DN, SvD, Wikipedia

Tillbaka till HBL Special: Allt om presidentvalet

ANDRA LÄSER