Alkoholförgiftning på Sannfinländarnas julfest, Päivi Räsänen till undsättning – även Hakkarainen ber om ursäkt

En av Sannfinländarnas riksdagsassistenter misstänks ha druckit för mycket på partiets julfest på riksdagen på torsdagen. Mannen kastade upp i riksdagens korridor. Även Teuvo Hakkarainen lär ha gjort bort sig.

I debatten om nya alkohollagen ville Päivi Räsänen (KD) sänka procentgränsen för de alkoholdrycker som säljs i matbutiken från 4,7 till 3,5 procent. På torsdagskvällen assisterade hon en person som mådde illa på Sannfinländarnas julfest.
Kristdemokraternas tidigare ordförande Päivi Räsänen fick användning för sina läkarkunskaper i riksdagen på torsdagskvällen. Då assisterade Ville Tavios (Sannf) riksdagsassistent Tuomas Tähti som drabbats av misstänkt alkoholförgiftning på Sannfinländarnas julfest.
Tähti hade svårt att hållas stående och kastade upp i riksdagens korridor. Vittnen tror att han eventuellt drack för mycket av den framställda alkoholen.
Päivi Räsänen, som är utbildad läkare, kallades till hjälp. Samtidigt pågick förhandlingarna om den nya alkohollagen i riksdagen.
– Det stämmer. Man bad mig om hjälp. Jag gick dit och agerade som vilken som helst läkare. Det är något som både lagen och läkaretiken kräver, säger Räsänen till Ilta-Sanomat.
Tähti kördes bort i en ambulans. Han tillbringade natten på Haartmans sjukhus.

"Kvällen började i civiliserade tecken"

I dag känner Tähti stor skam över sitt beteende i torsdags. Han säger att han knappt minns något av hela kvällen. Det var inte hans avsikt att dricka för mycket, det bara hände.
På torsdagen ordnade flera av riksdagsgrupperna julfester för sina medarbetare samt journalister. Tähti inledde kvällen i Sannfinländarnas grupprum.
– Kvällen började i civiliserade tecken, jag satt och pratade med gästerna, säger Tähti till Ilta-Sanomat.
Han säger att han ätit en tidig lunch och således börjat dricka på fastande mage. På julfesten serverades rött och vitt vin. Han förstår inte hur han kunde bli så full, då det inte var någon starksprit involverad.
I något skede blev Tähti illamående och började spy. Då ingrep Räsänen.
– För min del var det en skrämmande upplevelse. Jag har inte upplevt en dylik black out tidigare, säger Tähti.
Följande dag kurerade han sig hemma. Han uppger att han diskuterat händelsen med sin chef och lovat att den inte kommer att upprepa sig.

Hakkarainen muckade gräl

Även riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) ska ha betett sig illa på julfesten i fråga. Han valde att gå ut med en offentlig ursäkt på Facebook redan på fredagen.
– Jag måste be om ursäkt. Igår ordnades riksdagsgruppernas och journalisternas traditionella julfester. Jag har betett mig opassande gentemot en kollega som är riksdagsledamot, skriver Hakkarainen i ett inlägg.
Enligt sina egna ord har Hakkarainen bett om ursäkt av vederbörande kollega.
– Ansvaret är mitt och bara mitt. Jag är verkligt ledsen. Det kommer inte att ske igen, skriver Hakkarainen.
Enligt Iltalehtis uppgifter ska Hakkarainen ha trängt sig in på Blå framtids julfest. Där ska han ha kastat drycker på golvet och muckat gräl med arbetsminister Jari Lindström. Lindström förnekar tidningens uppgifter.
ANDRA LÄSER