Nej till omfattande jour på Vasa centralsjukhus – blir fråga för nästa regering

Vasa centralsjukhus ska inte få status som sjukhus med omfattande jour, säger social- och hälsovårdsutskottet.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott röstade på sitt sammanträde på onsdagen om att Vasa centralsjukhus (VCS) inte ska bli det trettonde sjukhuset med omfattande jour.
Rösterna föll 10-7 mot att ge sjukhuset omfattande jour. Utskottet godkände samtidigt en kläm som förpliktar nästa regering att undersöka frågan om omfattande jour för Vasa på nytt.
Medlemmen i utskottet, riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) säger att utskottet hade ett förberedande betänkande och gick igenom utlåtanden av sakkunniga. Hennes förslag var att medborgarinitiativet för omfattande jour för Vasa centralsjukhus skulle godkännas som sådant, men riksdagsledamot Pekka Puska (C) kom ett motförslag om att nästa regering ska upp ärendet till behandling på nytt.
– Jag är besviken på att han inte stod bakom förslaget. Klämmen kommer att ges på torsdag när vi ger vårt betänkande, säger Rehn-Kivi.
Enligt Rehn-Kivi stödde också Veli-Matti Saarakkala (Blå) oppositionen.
– Åtminstone kommer ärendet till plenum för omröstning bara vi får vårt utlåtande klart under morgondagens (torsdag) möte, säger Rehn-Kivi.
Frågan om VCS och omfattande jour lyftes upp på dagordningen efter att regeringen i förra veckan meddelade att beredningen av vårdreformen avbryts och regeringen avgår. Ett medborgarinitiativ om VCS:s status lämnades till riksdagen 2017 efter att regeringen året innan beslutat vilka tolv sjukhus som ska ha status som sjukhus med omfattande jour. VCS hörde inte till dem.

ANDRA LÄSER