Svensk sexualupplysare: "Också nyanlända behöver vägledning i sex och kärlek"

Det är en myt att sexualiteten är något som vecklar ut sig av sig självt och går bra av naturen. Det är en kompetens man behöver lära sig som allt annat, säger svenske sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez.

Många nyanlända har själva utsatts för övergrepp, och det är viktigt att inte bara se dem som potentiella förövare, säger svenske författaren och sexualupplysaren Inti Chavez Perez.
08.02.2019 16:16 UPPDATERAD 08.02.2019 16:18
Då det nyligen kom fram att asylsökande gjort sig skyldiga till sexualbrott mot minderåriga blev det fart på politiker och debattörer. En del såg saken som en fråga om invandring, andra såg den som en fråga om sexualbrott. Somliga koncentrerade sig på siffrorna som visar att personer från vissa länder är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken.
Sedan kom man inte särskilt mycket längre.
– Det finns en svartvit polarisering i samtalet. Vissa påstår att kvinnoförtrycket är likadant i hela världen och vägrar se skillnader, medan andra bara vill prata om de andras kvinnoförtryck och vägrar se den enorma omfattningen av sexuellt våld som finns i vårt eget samhälle, som bland annat metoo visat. Ingen av de här polerna är särskilt konstruktiv, säger svenske sexualupplysaren och författaren Inti Chavez Perez.

ANDRA LÄSER