”Det blir allt svårare att jobba som valobservatör i Ryssland”

En stor del av fusket i ryska val sker bakom lyckta dörrar. Valfunktionärerna har lärt sig att på alla tänkbara punkter försvåra valobservatörernas arbete, säger Julia Dementienko, valobservatör i Sankt Petersburg.

Julia Dementienko jobbar som valobservatör i Sankt Petersburg.
19.09.2021 17:30 UPPDATERAD 19.09.2021 20:15
– Valfunktionärerna försöker hela tiden dölja en massa saker för oss. I morse fick jag kalla in polisen eftersom de vägrade låta mig få se röstlängden. Då kallade de själva in polisen. Till sist lät de mig se längden. Allt är en kamp, säger Julia Dementienko.
I dag är sista valdagen i ryska duma- och kommunalvalet. Dementienko är inne på sin tredje arbetsdag som valobservatör i Sankt Petersburg. Vi träffar henne utanför vallokalen på skola 31 på Vasilj-ön.
Det är inte lätt för varken valobservatörer eller journalister att besöka en vallokal, men HBL fick följa med Julia Dementienko in.
De ryska valmyndigheterna har blivit mycket strikta när det gäller att släppa in journalister i vallokalen. När fotografen senare ska fotografera Dementienko i hennes arbete meddelar vakterna att han inte får använda kamera, bara sin telefon.
– De här begränsningarna blir bara fler och fler. Helst vill valfunktionärerna att vi inte ska ha koll på något alls. Därför är det så viktigt att man inte accepterar försöken att begränsa våra rättigheter, säger Dementieko.
Fotografen fick enbart fotografera med telefon inne i vallokalen.
Att få se röstlängden är viktigt, eftersom väljare som har röstat skriver under sitt namn i längden. Vid dagens slut jämför man antalet valsedlar mot antalet personer som har röstat enligt röstlängden. Då syns det om valfunktionärerna själva har fyllt i valsedlar och lagt ner dem i urnorna.

Brända valsedlar

Det är på den här punkten som en stor del av valfusket i Ryssland sker. Det grova och tydliga fusket, då valfunktionärer fyller urnorna med tjocka packar färdigt ifyllda röstsedlar, förekommer, men har blivit ovanligare. I stället fuskar valfunktionärerna till exempel genom att förfalska valprotokoll bakom lyckta dörrar.
– De ville inte låta mig se kassaskåpet med valsedlarna. Det är viktigt att få tillgång till det här rummet, eftersom de valsedlar som inte används måste brännas upp efter avslutat val, för att ingen ska kunna fylla i dem och lägga dem i urnan i efterhand. Efter lång kamp och en massa klagomål fick jag tillgång. Men det borde ha varit en självklarhet, säger Julia Dementienko.
Med två presidentval och två dumaval bakom sig har hon lång erfarenhet av hur valfusk brukar se ut i Ryssland. Enligt henne blir det allt svårare att jobba som valobservatör.
– Valfunktionärerna märker på vilka punkter fusket upptäcks. Många vanliga väljare har krävt att få se röstlängderna och upptäckt att någon till exempel har röstat för deras släkting. Därför har valfunktionärerna nu bestämt att man inte får se efternamnen i röstlängderna.
Enligt Julia Dementienko är det mentalt tungt att som valobservatör hela tiden stöta på motstånd.
– Lagen säger att vi har rätt att vara här. Vi representerar medborgarna och kontrollerar att allt går rätt till. Det är utmattande att stöta på en massa hinder varje gång vi ska göra vårt jobb.
Varje parti som deltar i valet har rätt att skicka ett visst antal observatörer till vallokalerna. Dementienko är observatör för Tillväxtpartiet, men kallar det en formalitet. Hon tillhör inte själv något parti.
– Mina släktingar tycker att jag inte är klok. De anser att det är meningslöst att kämpa för rättvisa val. Men för mig handlar det här inte bara om kampen för lag och rätt. Det handlar om vilka vi är. Går vi med på att böja oss inför råstyrka eller är vi fria människor?
Trots att Dementienko är pessimist när det gäller hennes möjligheter att påverka vill hon inte ge upp.
– Så många ryssar saknar politisk representation eftersom en massa kandidater inte tillåtits ställa upp i valet. Vi är många, vi är utbildade och vi har ingen som presenterar oss. Jag tror inte jag kan förändra något. Men det är ingen orsak att inte försöka.

Ryska valet

Den 17-19 september håller Ryssland parlamentsval (dumaval), samt kommunal- och regionalval.
Duman har 450 mandat. Hälften väljs på partilistor, hälften i enmansvalkretsar.
Inför valet har större delen av oppositionen inte tillåtits registrera sig, precis som i kommunal- och regionalvalet 2019. Sedan Putin blev president år 2000 har Ryssland inte haft ett enda fritt och rättvist val.

ANDRA LÄSER