Gullrandasamtalen, med internationella och finländska gäster, inleddes på söndag kväll. President Sauli Niinistö står värd och gästas av bland andra Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Norges statsminister Jonas Gahr Støre.
Niinistö och Stoltenberg höll överläggningar på tu man hand under söndagen. De höll en kort pressträff med att par uttalanden.
Frågorna handlade framför allt om den situation som har uppstått efter att Turkiet har ställt särskilda krav på Finland och Sverige. Turkiet har anklagat Finland och Sverige för att stöda kurdiska organisationer som Turkiet anser att är terrororganisationer.
Hittills har flera krav varit svåra att bemöta. Till exempel har Turkiet bett att två personer kopplade till Gülenrörelsen utlämnas, enligt vad STT har rapporterat. Varken EU eller Finland ser Gülenrörelsen som en terrororganisation.
Niinistö fick frågan om det alls har skett några framsteg i diskussionerna med Turkiet.
– Bara det att vi har öppna linjer och fortsätter diskussionerna och att Natos sekretariat kommer att erbjuda hjälp. Det som vi kan ge är så mycket information som möjligt om vår nuvarande situation. Jag ser inga större skillnader mellan hur Finland handskas med frågorna i jämförelse med hur andra Natoländer gör. Därför är det lite svårt att förstå varför det är en så stor fråga, men kanske Turkiet inte är helt uppdaterat, sade Niinistö.
"Sveriges sak är vår"
Presidenten fick också en fråga om Finland kan tänka sig att gå i Nato med utan Sverige, ifall Sverige har svårare att lösa Turkietfrågan.
– Under mitt besök i Sverige sade jag mycket klart att Sverige ofta har sagt att Finlands sak är vår. Jag sade att nu är Sveriges sak också vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, svarade Sauli Niinistö.
Niinistö sade att man ska ta sina motparter på allvar och diskutera för att komma vidare. Också Jens Stoltenberg sade att Turkiets synpunkter ska tas på allvar.
– Det finns inte en deadline men jag önskar att det här skulle lösas så snabbt som möjligt. Frågorna handlar om terrorism och vapenexport. Turkiet är en viktig allierad, som gränsar till Irak och Syrien, och har en nyckelroll då det handlar om kampen mot vissa terrorgrupper som IS. Turkiet har också en nyckelroll för att erbjuda stöd till Ukraina, till exempel då det handlar om exporten av spannmål från Ukraina. När Turkiet lyfter sin oro så måste vi ta dem på allvar, de måste sitta ner och hitta en lösning, sade Stoltenberg.
– Vi har fortfarande en mission att se till att det inte drar ut för länge. För det andra, så hade vi orsak att tro att vi får stöd från alla våra allierade. Nu har Turkiet visat på oro och då får vi se på de frågorna som Turkiet har velat ställa. Det är också bra att veta att vi ser en farligare värld efter vad Ryssland har gjort, sade Stoltenberg.
Han sade också att Turkiet har stött de öppna dörrarnas politik inom Nato.
Rätt beslut enligt Stoltenberg
Jens Stoltenberg upprepade att han anser att Finlands beslut att ansöka om Natomedlemskap är rätt, och att det stärker den nordiska dimensionen i Nato.
– Låt mig ännu berömma er, president Niinistö och folket, för ert mod att ta det här beslutet. Ni har ett stort stöd från partierna och riksdagen. Och det är vår skyldighet att se till att ni kan få den här processen genomförd så snabbt som möjligt.
ANDRA LÄSER
Manchester United FC
Thomas Zilliacus: Idén att köpa Manchester United dök upp i mitt hus i Como
23.03.2023 13:13


Trafik och infrastruktur
Stenblock föll på Ring III i Esbo – vägsträckan är känd som farlig och väntar på renovering
23.03.2023 11:49

Trender
På Skillnadsgatan förminskar allt fler män sina bröst – finländarna satsar på plastikkirurgiska ingrepp trots ekonomisk kris
23.03.2023 05:02

Nato
Pekka Haavisto om Finlands Natointräde: Stoltenberg har redan sett ut platsen för Finlands flaggstång
23.03.2023 13:22
