Amerikansk coronaidioti i repris

Viruset sprider sig åter i USA och folkets förhållande till vetenskapen prövas. Hur svårt kan det vara att bära munskydd, undrar Juri von Bonsdorff?

Trots ramaskri har Nancy Pelosi beslutat att åter införa masktvång i representanthuset.
01.08.2021 08:24 UPPDATERAD 01.08.2021 21:40
Det slog mig plötsligt när jag letade efter den färska basilikan i frukt och grönsaksavdelningen i min lokala matbutik. Munskydd! Det fanns folk i affären som vandrade mellan hyllorna utan munskydd. De flesta täckte fortfarande ansiktet med varierande typer av skydd, men här och där svepte enstaka kunder omkring med bara ansikten. Somliga med fullt blottade leenden. Ett drygt år efter att jag första gången virade en scarf runt ansiktet för butiksresan, fick man andas fritt igen.
Det här hände i början av sommaren och jag minns att det kändes som om vi nått fram till ljuset i tunneln. Den snabba vaccineringstakten i USA hade knäckt viruset. Livet, friheten, var på väg tillbaka. Faran var inte över helt och hållet, men det vara bara en tidsfråga, tänkte jag.
Men när jag för några dagar sedan gick in i den lokala cykelaffären rycktes jag ur den villfarelsen. På dörren såg jag en lapp som helt osentimentalt meddelade att tillträde utan munskydd, på grund av den snabba spridningen av Deltavarianten, är förbjudet. Jag återvände till bilen för att ta ett munskydd ur handskfacket. Här är vi igen, tänkte jag. Tillbaka i skiten.
Vi är tillbaka i en våldsam acceleration av smittspridningen. Vi står inför en löpeld, säger de. Vi är tillbaka i en värld av rapporter om sjukhus i vissa delstater som inte pallar för trycket längre. De desperata läkarna som i tv vädjar till folket – de är också tillbaka. Och det värsta av allt, grälen om munskydden och de cyniska, käbblande politikerna har också åter gjort entré, och den här gången känns det om möjligt ännu mer frustrerande än förra sommaren.
USA, i likhet med resten av världen, har drabbats av deltavarianten som av allt att döma sprider sig lättare än de tidigare varianterna och är farligare. Vaccineringen, hävdar experterna, är lösningen till problemet. Men trots att så många så snabbt fick sina sprutor till en början har takten mattas av radikalt och endast knappt hälften av befolkningen över tolv har vaccinerats trots att det länge varit världens lättaste uppgift att boka en tid.
På grund av detta har myndigheterna insett att det bästa man kan göra medan man försöker övertala de ovaccinerade att vaccinera sig, är att återinföra rekommendationer eller i vissa fall krav på munskydd inomhus.
Smittskyddsmyndigheten CDC reviderade sina rekommendationer här om dagen och säger nu att munskydd borde användas inomhus i vissa delar av landet. Los Angeles, New Orleans, Louisville och Birmingham har redan återinfört munskyddstvång och många andra kommer att följa exemplet.
Men i USA, där stora delar av befolkningen krampaktigt vill försvara individens frihet, till och med på bekostnad av samhällets trygghet, har munskyddets återkomst tagits emot med ilska, vrede och trots.
Allt fler flygvärdinnor och flygvärdar anmäler sig till självförsvarskurser på grund av det fysiska hot som de utsätts för av passagerare som vägrar använda munskydd på flygplan. I det amerikanska representanthuset ordande de republikanska lagstiftarna en utmarsch för att protestera mot talman Nancy Pelosis beslut att återinföra munskyddstvång i den lägre kammaren av det amerikanska lagstiftande organet.
I en tweet förklarade den republikanska ledaren Kevin McCarthy att Pelosis beslut inget har med vetenskap att göra utan att det handlar om de liberalas önskan att för evigt befinna sig i ett pandemitillstånd.
Pelosi kontrade med att kalla McCarthy för en idiot.
I Florida undertecknade guvernören Ron DeSantis ett dekret som i praktiken förbjuder skoldistrikten att kräva munskydd på alla elever.
– Min fru och jag kommer inte att sätta munskydd på våra barn. Vi vill se deras leenden, sa han vid en presskonferens förra veckan.
Det är illa nog att åtminstone en fjärdedel av befolkningen inte vill vaccinera sig, men det är katastrofalt när man kombinerar det faktum med att så många amerikaner ser kravet på munskydd som en personlig förolämpning och attack mot deras grundläggande friheter och därför vägra använda dem.
När USA, likt resten av världen, i fjol skakades av pandemin hade man endast tillgång till smärtsamma vapen för att bekämpa viruset. Följderna av nedstängningarna och isoleringen i hemmen var enorma för den ekonomiska och psykiska hälsan. Ilskan var förståelig.
När nationen igen står inför en våg av nya smittade och mer lidande och död är situationen en helt annan. I dag finns vaccin till vem som helst som vill ha den. Men alldeles för många är inte intresserade av det. Munskydd är betydligt trevligare än konkurs eller uppsägning, men för många vägrar ändå använda det.
I motsats till i fjol har USA nu ödet i sina egna händer, men ändå ser det ut som om nationen väljer att strunta i vetenskapen och chansen att besegra viruset. I stället vill man fortfarande bångstyrigt blunda, förringa och förvanska. Det känns så otroligt korkat. Så otroligt onödigt. Så amerikanskt idiotiskt.

ANDRA LÄSER