Politisk fars hindrar 50 hektar stort solkraftverk från att byggas

I ett halvår har Hangö stad förhandlat om ett avtal med ett danskt energibolag som vill bygga ett enormt solkraftverk i Hangö. Industritomten står tom och färdig, men startskottet går inte. Politikerna är inte överens, och utifrån ser det ut som en fars när toppolitikerna röstar emot sina egna förslag och inte verkar vara insatta i hela projektet de förhandlat fram.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell berättar att staden inte kan utvidga vindkraften, och att solenergi då är ett alternativ för den gröna omställningen. Han ser det som en solklar fråga att gå vidare med avtalet med danska Better Energy som vill bygga ett solkraftverk i staden.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
10.02.2023 05:01 UPPDATERAD 10.02.2023 12:13
”Landets största solkraftverk kan byggas i Hangö.”
Så lät det under hösten, när det danska energibolaget Better Energy fått upp ögonen för Finlands sydligaste stad. Men sedan dess har inte mycket hänt. Politikerna måste godkänna ett arrendeavtal för att danskarna ska kunna sätta i gång, men de verkar inte komma till skott.
I måndags skulle nämligen fullmäktige godkänna avtalet, men alla politiker utom två röstade för att remittera det. Projektet har tidigare remitterats flera gånger, men också bordlagts och tagits bort från föredragningslistor.

ANDRA LÄSER