Nu följer Norden varje steg som Finland tar i Natofrågan – "om det händer något påverkas vi alla"

Sällan har Finland fått så mycket uppmärksamhet i de andra nordiska länderna som nu. Varje steg i Natofrågan följs i minsta detalj och den nordiska solidariteten väger tungt om det blir kris. HBL talade med experter på säkerhetspolitik i Danmark, Norge och Sverige.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talar under en gemensam press med Finlands och Sveriges utrikesministrar efter deras möte i Natos högkvarter i Bryssel den 24 januari 2022.
05.03.2022 05:00 UPPDATERAD 07.03.2022 10:44
– Genast då man börjar debattera Natomedlemskap så får man all uppmärksamhet, säger Peter Viggo Jakobsen, professor vid Centret för krigsstudier, vid Syddansk Universitet.
Han följer noggrant med den säkerhetspolitiska diskussionen i Finland, som just nu får mycket uppmärksamhet i Danmark. I Finland är vi inte vana vid att andra nordiska länder visar ett så här stort intresse för finländsk politik.
– Det finns en diskussion om Finland och Sverige kommer att gå med nu. Många av våra politiker har redan länge stött idén och tror att länderna skulle ha stor nytta av det. De gör allt de kan för att underlätta det, bedömer Jakobsen.

ANDRA LÄSER