Tidigast måndag kan Sverige få ny statsminister

Efter många turer fram och tillbaka kan riksdagen på nytt rösta om Magdalena Andersson som Sveriges nya statsminister nästa vecka.Talmannen Andreas Norlén väntas presentera ett tidsschema under eftermiddagen.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson begärde på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Processen om en ny statsministeromröstning ligger nu hos talmannen.
Talman Andreas Norlén pratar under torsdagen med företrädare för alla åtta riksdagspartier. Det blir inga fysiska möten utan sannolikt på telefon eller via video.

Tidigast måndag

Efter samtalen kommer Andreas Norlén under eftermiddagen att lämna besked om den fortsatta processen. Sannolikt meddelar han tidsschemat framåt mot en ny statsministeromröstning om Magdalena Andersson.
En sådan kan hållas tidigast på måndag. Förslaget måste bordläggas två gånger innan det tas upp till beslut.
Samtidigt finns det i grundlagen en frist på maximalt fyra arbetsdagar som innebär att om ett förslag presenteras och bordläggs i dag, torsdag, så ska en omröstning ske senast onsdag.

"Väldigt rörigt"

Turerna i riksdagen under onsdagen får beskrivas som röriga. Magdalena Andersson, som fortfarande formellt är finansminister i en övergångsregering, skrev själv under på den formuleringen.
– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt. Det som har hänt är ju något helt unikt, sade Andersson på pressträff där hon meddelade att hon lämnat in sin avskedsansökan.
Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram Magdalena Andersson, när hon väl läggs fram på nytt.
Enligt C-ledaren Annie Lööf är det till och med lättare för henne nu när Miljöpartiet lämnat regeringen.
– Ja, det hade varit mycket enklare för Centerpartiet att tolerera en ren S-regering. Det har vi sagt sedan januariavtalet bildades, sade hon till TT under onsdagen.
ANDRA LÄSER