Hyrdes ut som flyktingboende – nu flaggas Galaxy ut

Från och med april flaggar Tallinkfartyget m/s Galaxy inte längre svenskt. Då tar också avtalet om att hyra ut fartyget som flyktingboende slut. 

Tallinkfartyget Galaxy ligger förtöjt i Amsterdam, där det används som boende för ukrainska flyktingar. Fartygen Silja Europa och Isabelle har också hyrts ut för samma ändamål. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
23.02.2023 14:18 UPPDATERAD 23.02.2023 14:19
På onsdagen beslutade Tallink att flagga in fartyget Galaxy under lettländsk flagg. Det bekräftar Katri Link, kommunikationsdirektör på Tallink. 
Fartyget har tidigare trafikerat mellan Åbo och Stockholm, under svensk flagg.
– Styrelsen beslutade om ett flaggskifte i går, det finns inte så fasligt mycket mer att säga. Vi meddelade redan före jul att att fartyget kommer att flaggas ut från Sverige. 

Vad berodde det på?

– Hon trafikerar inte längre den rutten. Vi har kommit fram till att den lettländska flaggningen ger mest flexibilitet, sett till var fartyget kan köra och med vilken besättning. 
Flaggskiftet sker den 18 april. Samma månad upphör också det avtal som Tallink har med ett nederländskt företag om uthyrning av fartyget. M/s Galaxy har använts som flyktingboende i Nederländerna sedan förra hösten. 
– Vi är inte säkra på var fartyget ska köra när uthyrningsavtalet löper ut, det är något vi diskuterar som bäst. 

Men fartyget kommer att sättas i trafik igen? 

– Det är inte heller säkert, det finns fortfarande en möjlighet att förlänga uthyrningen också.
Tallink har hyrt ut flera fartyg efter pandemin, för att minska riskerna under lågsäsongen. Rederiet meddelade för en vecka sedan att m/s Europa, som också är uthyrt som flyktingboende till Nederländerna i dagsläget, sätts tillbaka på sin gamla rutt mellan Helsingfors och Tallinn. 
Katri Link säger att uthyrningen har gett trygghet under vintermånaderna, då trafiken alltid är anspråkslös. I rederiets årsrapport står det också att uthyrningsverksamheten kommer att fortsätta, i någon mån. 
Tallink tjänade totalt 53 miljoner euro på fartygsuthyrning under det andra halvåret i fjol, visar årsrapporten. Som jämförelse tjänade rederiet 337 miljoner på biljettintäkter och försäljning ombord under samma tidsperiod. Rederiet ger inga exakta siffror på hur uthyrningen påverkade driftskostnaderna. 

ANDRA LÄSER