Bottas stiger in i Hamiltons värld

– Min dröm har blivit sann.Det var Valtteri Bottas spontana kommentar när han skrev under kontraktet med Mercedes. Efter fyra år med Williams är finländaren nu klar för ett nytt steg i sin karriär då han i helgen gör sin debut i mästarstallet.

MERCEDES NYA DUO. Lewis Hamilton och Valtteri Bottas är det intressantaste förarparet i VM-serien 2017.
Då man kör för Mercedes i F1 är målsättningen skyhög.
– Jag sätter mitt mål högt som jag alltid gjort. Hittills har jag inte vunnit något lopp i F1 men det måste jag snabbt ändra, säger Bottas.
Att byta stall har varit lite svårare än vad Bottas förväntat sig. Det har varit en krävande läroprocess. Att från simulatorn hoppa in bakom ratten och att hitta samma melodi med teamet och stallkamraten Lewis Hamilton är ingen lätt uppgift.
– Men jag kommer över det, säger Bottas.
Trots att Bottas hade ett kontrakt med Williams tvekade han inte att snabbt ta kontakt med Mercedes teamchef Toto Wolff när han hörde att Nico Rosberg bestämt sig för att sluta.
– Jag ringde samma dag som Nico sade att han skulle sluta. Som racerförare vill du alltid köra den bästa bilen. Jag förklarade för Toto att jag ville vinna lopp och VM-titeln.

Vill utmana Hamilton

Hos Williams slog Bottas Felipe Massa regelbundet men hans nya stallkamrat Lewis Hamilton är av en helt annan kaliber. Trefaldig världsmästare.
– Kampen med Lewis kommer att bli hård men rejäl, tror 27-åringen.
– Självklart kommer det att bli en enorm utmaning. Han har ju vunnit tre VM-titlar och jag inte ett enda lopp med Mercedes. Men om jag inte kan slå honom kunde jag lika bra stanna hemma.

Ändras något i ditt sätt att tänka?

– Nej. Mitt arbete är att köra så fort som möjligt och jag vet vad jag kan med en bra bil. Enda skillnaden blir väl att jag kommer att stå mer i fokus än tidigare.
Bottas rykte är gott – han anses vara en lugn människa som tänker innan han handlar. Väldigt annorlunda än Hamilton. Finländaren tar inte till några psykologiska eller taktiska tricks som det uppstod i kampen mellan Rosberg och Hamilton de senaste säsongerna.
Mot slutet av samarbetet var relationen mellan dessa två iskall.

Fruktar du alls att det blir likadant mellan dig och Lewis?

– Jag tror inte att det kommer att hända igen så jag har ingen plan för det. Det kommer att bli ett bra professionellt förhållande och jag kommer att koncentrera mig på att ge mitt bästa på banan.
– Det är svårt att både vara lagspelare och samtidigt köra för sig själv. På ett sätt är det en ny situation för mig så jag tror det bästa för mig är att fortsätta så som jag alltid gjort. Att ge allt för teamet, säger Bottas.
– Men samtidigt har jag mina egna mål och i F1 måste du vara egoist om du vill vinna. Lewis är inte oslagbar, fortsätter han.
Det är upplagt för en grym kamp mellan superstjärnan Hamilton och Bottas – två förare med en kraftig segervilja.
– Lewis kommer inte att förstöra min karriär såsom många fruktar. Det finns ingen etta eller tvåa i stallet och nu är det upp till mig att visa vad jag går för. Som sagt: jag har inte skrivit på för Mercedes för att bli frånkörd eller för att stå i hans skugga.

Hamilton: "Jag gillar finländare"

Men vad säger då Hamilton om sin nya stallkamrat?
– Jag har en känsla att det blir ett bättre arbetsklimat än vad jag någonsin haft med en stallkamrat.
– Inga tricks utan allt handlar bara om vad som händer på banan. Vi ska ha en total transparens och det gillar jag. Jag kommer ge honom så mycket information som möjligt så att han lär sig allt så snabbt som möjligt, säger Hamilton.
Så lät det inte i början av året. Då sa den trefaldige mästaren att Bottas absolut inte skulle få någon extra hjälp. Britten bad teamet se till att det blev som han ville.
– Jag kör mina varv och samlar in viktig information och den andra får se allt. Så får det inte vara. Jag är rädd för att en förares klass förlorar i värde om han bara kollar annan information, sade Hamilton då.
Det var första tecknet på en intern strid. En maktkamp som teamchefen Toto Wolff efter åren med Rosberg och Hamilton absolut inte ville se upprepas.
Wolff utredde problemet och förklarade att det i verkligheten handlade om ett missförstånd och att Hamilton inte alls varit så ovillig att samarbeta. Något som man bör ta med en nypa salt.
Hamilton kan det där med att säga rätta saker. För att lugna stormen berömde han Bottas – och hela Finland.
– Jag gillar finländare för de är härliga människor. Lugna och avspända. Så bara det faktum att Valtteri kommer från Finland är mycket positivt.
Men det ändrar inte hans inställning.
– Spelar ingen roll vem det är eller var han kommer ifrån. Jag är här för att vinna så mitt mål har inte ändrats.

Bottas nio pallplaceringar

2014 (Williams): 2:a i Storbritannien och Tyskland, 3:a i Österrike, Belgien, Ryssland och Förenta Arabemiraten.
2015 (Williams): 3:a i Kanada och Mexiko.
2016 (Williams): 3:a i Kanada.
ANDRA LÄSER