Discon som överlevde

I I will survive tar discostjärnan Andreas Lundstedt med tittarna på en resa i discohistorien. Musikstilen var soundtracket till det sena sjuttiotalets nattklubbsliv med dans, droger och fritt sex – och har även föraktats för sina svarta och homosexuella rötter.

Andreas Lundstedt har gjort en sexdelad serie om discon, musikstilen han levt och älskat.

I will survive – med Andreas Lundstedt sänds i SVT1 onsdagar kl. 22, ej i SVT Play i Finland.

SVT har i en rad serier förtjänstfullt uppmärksammat popmusik, allt från olika genrer till presentation av hitlåtars tillkomsthistoria. Nu har turen kommit till discomusiken med artisten Andreas Lundstedt som berättare och aktör. Han är medlem i discogruppen Alcazar som åker på sin avskedsturné i höst.
Programidén är Lundstedts och i serien befinner han sig i USA, främst i New York, där han träffar nyckelpersoner som var med då det begav sig. Den epok som det handlar om är några år i slutet av sjuttiotalet från och med 1977 då discon fick sitt genombrott med filmen Saturday Night Fever. Det var samma år som den legendariska nattklubben Studio 54 öppnade i New York. I serien träffar Lundstedt personer som John Travoltas koreograf som lär Lundstedt danssteg, personer som jobbade på Studio 54 och låtskrivare bakom discohits. Det är inte de största stjärnorna, men personer som var med då och där det hände.
Framför allt innehåller serien mängder av klipp med de kändaste discohitsen, men också intervjuklipp ur arkivet. Att se John Travolta dansa till Bee Gees i Saturday Night Fever är en sublim upplevelse – vilken dans, vilken utstrålning, vilken stjärna! Bland de mest kuriosa inslagen finns ett klipp där den legendariska svenska journalisten Jacob Dahlin talar om döden med Donna Summer – några år senare avled han i aids.
Lundstedt är själv hiv-smittad och sjukdomen aids har även kopplingar till discohistorien. Discokulturen stod för livsglädje, festande och fri sexualitet, en utlevande livsstil som fick ett abrupt slut när aidsepidemin bröt ut. I den sexdelade serien ingår både ett avsnitt om hur discomusiken är kopplad till hbtq -kulturen och dess kamp mot förtryck, och ett avsnitt om hiv där Lundstedt blir personlig och går in på sitt eget virus.
Discon är inte den musikstil med högst status i den musikaliska hierarkin. Snarare har det funnits ett förakt mot discomusiken som är kopplat till dess svarta gay-rötter. 1979 inträffade den så kallade "disco demolition night" då människor uppmanades att komma till en baseballarena i Chicago för att protestera mot föraktlig kommersiell musik genom att bränna discoskivor. Det som var avsett som en ploj urartade till "kvällen då discon dog", ett våldsamt rasistiskt och homofobiskt skivbål.
I dag lever discon vidare i andra musikstilar. Precis som Andreas Lundstedt tack vare fungerande bromsmediciner har överlevt, till skillnad från om han 1977 hade haft åldern inne att festa på Studio 54.

ANDRA LÄSER