Helsingfors stad bjuder på kultur när sommarlovet är slut

Vardagslunken återvänder på torsdag – det är dags för skolstart i Helsingfors. Det väljer staden att fira genom att bjuda på olika slags kulturupplevelser längs med kollektivtrafikens rutter i centrum.

Bli inte förskräckt om du stöter på något av "människodjuren" från teatergruppen Fauna Humana på vägen till skolstarten på torsdag. De uppträder i Kampens köpcentrum på morgonen.
11.08.2022 05:00
På torsdag morgon den 11 augusti klockan 7.30-9, samt på eftermiddagen klockan 16.00-17.30, kommer områdena kring vissa spårvagns- och metrohållplatser att förvandlas till utomhusscener för bland annat teater, performancekonst, musik och diktuppläsning i Helsingfors. Det skriver Helsingfors stad i ett pressmeddelande.
Programpunkter kommer till exempel att kunna beskådas i området kring spårvagnshållplatserna vid Glaspalatset, Gamla studenthuset, Mikaelsgatan, Alexandersgatan, Senatstorget, Johanneskyrkan, Kamptorget, Fredriksgatan, Skillnaden och Järnvägsstationen.
Den som rör sig på perrongområdet vid Järnvägsstationen eller vid mittpunkten av Kampens köpcentrum kommer också kunna ta del av stadens överraskningar.
Timo Brass Band uppträder med sin blåsorkester i centrum av Helsingfors på torsdag eftermiddag.

Clowner, rap och blåsorkester

Helsingfors stad skriver i pressmeddelandet att gatuteatergruppen Orkestar Strada är en av aktörerna som kommer att synas i gatubilden på torsdag. Gruppen står framför Glaspalatset och bjuder på teater, clownshow, musik och dans.
På Senatstorget, Alexandersgatan och Kamptorget bjuds det på freestyle rap, och Suvi Oskala och Emilia Lajunen spelar violin i närheten av Gamla studenthuset.
Tanken är att sprida glädje och överraskningar, samtidigt som vardagen återvänder efter att mångas sommarlov och semestrar tar slut.
Under eftermiddagens pass kommer även Timo Brass Band att röra sig längs med området mellan spårvagnshållplatserna vid Mikaelsgatan och järnvägsstationen.
Det är Helsingfors stad och Helsingforsregionens trafik som står bakom evenemanget. Staden skriver i pressmeddelandet att evenemanget finansieras med pengar som är öronmärkta för att återuppliva Helsingfors centrum och stödja sysselsättningen bland frilansande kulturarbetare efter coronapandemin.
Evenemanget har väderreservation.

ANDRA LÄSER