Se upp med raketerna och klä dig varmt – det blir blåsigt på nyår

Det blir blåsigt framför allt i södra och mellersta Finland.

Enligt Meteorologiska institutets prognos på fredagen närmar sig ett lågtrycksområde Finland på nyårsafton. Det blir snö i västra Finland och samtidigt ökar vinden. Nyår blir det regnigt och blåsigt i stora delar av landet.
– Kraftig vind ökar känslan av kyla och kan störa skjutandet av nyårsraketer speciellt i södra och mellersta Finland, säger jourhavande meteorolog Pauli Jokinen i ett pressmeddelande.
Temperaturen i södra och västra Finland ligger mellan noll och minus fem grader. I norr och öst är det -5 och -10 grader. På nyårsdagen kan väglaget vara dåligt i de södra och mellersta delarna av landet på grund av rikligt med snö.
Lågtrycket rör sig mot sydost och efter att det har passerat förväntas blåst och kallare väder. Enligt Jokinen lönar det sig att följa med väderrapporten eftersom det fortfarande finns oklarheter kring hur lågtrycket kommer att röra sig.
Typiskt nyårsväder är kring -8 till -15 grader i södra och mellersta Finland och mellan -15 och -20 i norr. Vid kusten brukar vädret vara lite mildare. I medeltal brukar det vara 10–20 centimeter snö i söder, 20–40 i mellersta delarna av landet och 40–50 i norr.
ANDRA LÄSER