Luciakandidat 1 Jenina Nyström: Farmor tycker att jag utstrålar godhet och skönhet

Luciakandidat 1, Jenina Nyström från Helsingfors, studerar till barnmorska och ser fram emot att få arbeta på sjukhus. Som lucia vill hon motarbeta ensamhet och förmedla ljus och glädje.

Luciakandidat 1, Jenina Nyström, nämner farmor Maj-Britt som sin viktigaste förebild.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
31.10.2022 07:00 UPPDATERAD 31.10.2022 13:12

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag är varmhjärtad och har lätt för att bemöta alla slags människor.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Hon ska förmedla ljus och värme, trygghet och glädje. Lucia ska motarbeta ensamhet.

Vem har nominerat dig?

– Farmor Maj-Britt, för att hon tycker om min sångröst. Hon tycker att jag utstrålar skönhet och godhet. Jag brukar skicka musikvideor från mina uppträdanden till henne, vi har lärt farmor använda Whatsapp på mobilen för att hon ska få se på videor.
Jenina Nyström uppträdde som lucia redan i skolan.

Vem vill du helst lussa för?

– Jag vill lussa för alla äldre och ensamma, också för min farmor som bor på Folkhälsans äldreboende. Och för min 2-åriga brorsdotter!

Lucia ska ju sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker är det som ska skingras den här hösten?

– Lucia ska ge distraktion från världens oroligheter, jag tänker främst på kriget i Ukraina, för det har kommit oss så nära. Lucia kan ge hopp om en ljusare framtid.

Jenina Nyström, kandidat 1

Ålder: 20 år.
Hemort: Eira, Helsingfors.
Familj: Mamma & pappa samt tre äldre syskon.
Gör: Studerar till barnmorska vid Arcada.
Musikintresse: Tar sånglektioner i klassisk sång och musikalsång, och sjunger i Akademiska Damkören Lyran. De senaste åren har hon stått på musikalscenen, bland annat vid Raseborgs sommarteater. Har spelat piano i nio år. Skolvitsord: 10.
Sjunger helst: That's alright, en gammal Elvis-låt.
TV-program: Gillar serier som Friends och Grey's anatomi.
Hobbyer: Scouting, ultimate frisbee och folkdans, leder också folkdansgrupper för barn.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Jag tränar ultimate frisbee två gånger i veckan, det är som fotboll men med en frisbee i stället för boll. Vårt lag är finska mästare, så jag har faktiskt en FM-medalj! För att varva ner tänder jag ett ljus, dricker en kopp te och lyssnar på musik. Att umgås med vänner är viktigt, likaså sömn, jag behöver sova långa nätter.

Har du jobbat med välgörenhet?

– I Tölö gymnasium gick jag en kurs i stadsodling, där drev vi upp egna plantor som vi sålde på vårmarknaden. Inkomsterna donerade vi till Unicef.

Har du någon förebild?

– Farmor Maj-Britt! Hon är 92 år, men så hurtig, hon simmar och dansar och lagar middag till barnbarn som hälsar på hos henne på serviceboendet. Jag vill vara lika hurtig som hon vid samma ålder!

Vilken nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Kriget i Ukraina har väckt många tankar av oro, det är så nära oss. Det har fått mig att förstå vad våra far- och morföräldrar upplevde under krigen i Finland, för inte alls så länge sedan. Också min farmor har i sin barndom sprungit genom ett brinnande Helsingfors för att söka skydd. Vi kan inte ta för givet allt det vi har i dag, men vi kan leva för fullt varje dag!

Var finns ditt smultronställe?

– Vårt sommarställe på holmen Bolax i Kimito skärgård är mitt "happy place". Jag trivs med att sitta på verandan och läsa en bok, eller att samlas där med familjen om kvällarna och spela brädspel, speciellt gillar vi att spela Ticket to Ride. Midsommar på stugan är ett måste.

Var har du för framtidsdröm?

– Jag vill bo i Finland, ha en stor familj och jobba som barnmorska, jag tänker mig att vardagen på ett sjukhus aldrig är tråkig. Jag vill känna att jag gör något meningsfullt och viktigt varje dag.
Vilket är ditt bästa luciaminne? Dela det gärna med oss så samlar vi ihop läsarminnen för en senare artikel.

ANDRA LÄSER