Kommentar: Veckan då alla snabbgooglade samernas historia

Desinformation! Det hördes livligt under veckans heta debatt. Och nej, det handlar inte om Ryssland utan om sametingslagen. 

Representanter för olika samegrupper på Centerns diskussion om sametingslagen. Riksdagsledamot Katri Kulmuni för ordet. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
19.11.2022 05:02
Visst har vi lärt oss något om samerna i skolan, men vi som bor i majoritets-Finland blev under veckan igen en gång påminda om hur dålig koll vi har. Sametingslagen har förberetts i tio år och förslaget har varit färdigt i ett helt år, men regeringen drog ut på beslutet att ge förslaget till riksdagen. Det gavs till slut precis på deadline, för att ens ha en teoretisk chans att hinna behandlas under den här valperioden. 
På den absolut sista dagen var det alltså en och annan journalist, politiker och självutnämnd expert som började snabbgoogla samernas historia. De politiska journalisterna i gemen hade inte räknat med att just sametingslagen skulle bli symbolen för hur det går med Centerns fortsatta arbete i regeringen. Och som så ofta i journalistiken, är det spelet som dominerar fram om substansen. 
Och det är klart att det i nyhetskarusellen kan vara svårt att ha koll på till exempel följande frågor: när kom begreppet skogssame till, vad är skillnaden mellan Sveriges och Finlands definitioner av samer, hur bevisar man mormorsmors mors kunskaper i samiska och vilken betydelse har allt det här för stora markanvändningsfrågor i Lappland? Varken på Mannerheimvägen eller i Center-Finland är det lätt att ha snabbkoll på just det här (allt går inte ens att snabbgoogla!) och felaktiga uppfattningar om än det ena än det andra har spridits i Twittertrådar och tidningsartiklar. 
Debatten om samernas rättigheter blev en tävlan om rätta fakta, och alla är snabba med att ropa ut ”Desinformation!”. Från att ha använts i större sammanhang som hybridpåverkan eller medvetna koordinerade kampanjer för att sprida felaktig information så används begreppet allt friare, om minsta lilla felaktiga uppfattning eller allmänt slarvigt skrivna inlägg. 
Lättare blir det inte när politiker agerar debattledare i sändningar på sociala medier, i synnerhet om de själva har en kontroversiell åsikt. Jag vittnade själv en märklig tillställning som arrangerades av Centerns lappländska riksdagsledamöter på torsdagsmorgon, i riksdagens infocentrum, som streamades på Facebook. Rummet var smockfullt och i publiken satt representanter för samerna och de grupper som enligt den föreslagna definitionen inte längre skulle ingå i vallängderna. 
Flera gäster, från bägge grupper grät och ironiska skratt hördes i publiken, som också professor Reetta Toivanen fick utstå. Mikko Kinnunen och Katri Kulmuni från Centerns riksdagsgrupp gjorde sitt bästa för att hålla ihop det, genom att konstatera att många känslor är på ytan. Men det var inte lätt att föra ordet samtidigt som de argumenterade för sin egen sak. Många frågor förblev obesvarade. 
En kvinna som bar sin förfaders samedräkt höll ett hjärtskärande inlägg om att hon inte skulle finnas med på vallängden enligt den nya definitionen. Forskaren konstaterade i sin tur att det är ledsamt att frågan slår split mellan forskarkollegor som i grunden har samma passion och intressen. 
Det finns alla risker för det som i journalistiken kallas falsk balans. Unga sameaktivister har jobbat för samernas rätt till självbestämmande under hela sin ungdomstid. Andra aktivister har nyligen grundat sina intresseföreningar uttryckligen för att stoppa lagändringen. Lite fult benämns de ”tekosaamelainen”, eller fejksamer, och ingen får några stilpoäng. Ska man lyssna på majoriteten, som historiskt sett de facto är den förtryckta minoriteten i Finland, eller på minoriteten, som får skjuts av den finska språkliga majoriteten? 
Det är lätt att blir förvirrad. Hur mycket handlar Centerns kampanj, som en representant för den finska majoriteten i Lappland, om att de facto värna om grupper som inte skulle godkännas på vallängderna? Och hur mycket handlar det om att centerpartisterna är rädda att förlora röster, om de ger mera makt åt samerna? Centern är ett stort maktparti i Lappland, som av allt att döma fortfarande har mycket inflytande i finländsk politik. 
Veckans debatt visade att få har satt sin fot i Lappland annat än för att åka skidor. Nästan ingen orkar läsa själva lagtexterna och samernas ärenden är intressanta för majoriteten bara när de håller på att bli en regeringsfråga, eller när riksdagsval är på kommande i Lappland. 

ANDRA LÄSER