Mänskliga rättigheter sattes på undantag i Rio de Janeiro

Barn gömde sig på toaletterna för att inte hamna i skottlinjen, ungdomar greps och dumpades utanför staden och tusentals människor tvångsförflyttades från sina hem. De mänskliga rättigheterna sattes på undantag i samband med OS i Rio de Janeiro i somras.

Polisprådrag i favelan. Pavao-Pavaozinho ligger mellan de världsberömda stränderna Copacabana och Ipanema.
16.10.2016 07:00 UPPDATERAD 16.10.2016 11:26
Under sin avslutande presskonferens prisade internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach OS och kallade de olympiska spelen ikoniska inte mindre än 17 gånger. Bach berömde också arrangemangen, hur staden drar nytta av att arrangera OS och hur alla i staden är positivt inställda till spelen.
Åtta veckor senare känns hans uttalanden om möjligt ännu mer ihåliga än de gjorde i Rio. I synnerhet efter att en rapport visar att de mänskliga rättigheterna inte beaktades under idrottsfesten i Brasilien.
Terre des Hommes, en människorättsorganisation som arbetar för barnens rättigheter, rapporterar att OS hade en förödande effekt på en del områden i Rio de Janeiro och att brott mot mänskliga rättigheter drabbade 22 000 familjer i den brasilianska staden.
Rapporten "Breaking records – child rights violations during the Rio 2016 olympics" är dyster läsning. Den visar att barnens och ungdomarnas grundläggande mänskliga rättigheter inte beaktades då OS-arrangörerna ville presentera en inte helt sanningsenlig men väldigt idyllisk bild av Rio för omvärlden.
– Medan medaljerna delades ut började framtidsutsikterna och löftena om en ljusare framtid tack vare OS att se allt mer osannolika ut, står det i rapportens inledning.
Terre des Hommes lyfte fram problemen redan inför OS men deras varningar talade för döva öron. Rapporten, som publicerades för ett par veckor sedan, visar att organisationens farhågor om att barn och unga ska hamna i kläm i Rio de Janeiro var befogade.
Rapporten avslöjar att det finns starka bevis för att polisvåldet mot ungdomar kraftigt ökade på gatorna inför OS och att meningen med de hårdare tagen var att "städa upp" gatorna för att ge en bättre bild åt OS-publiken både på plats i Rio och framför tv-apparaterna.
Inför OS ökade också mängden personer som sattes i ungdomsfängelse explosionsartat och fängelserna var överfulla och förhållandena i dem försämrades drastiskt som en följd av trängseln.

Inte enligt reglerna

Myndigheterna i Rio har meddelat att över 22 000 familjer tvångsförflyttats inför OS i staden. Vräkningarna skedde ofta utan de rätta tillstånden och en del av familjerna som omplacerades märkte att de nu bodde för långt borta från sina jobb och från barnens skolor vilket ledde till att en del av de tvångsförflyttade blev arbetslösa och att barnens skolgång avbröts.
Dessutom var en del av de nya hemmen som staden försåg familjer med halvfärdiga och kunde sakna basfunktioner som el, vatten och fungerande avloppssystem.
Terre des Hommes rapport lyfter också fram de psykologiska effekterna barnen utsatts för då de tvingats se sina familjer vräkas från hemmen och se de egna husen jämnas med marken medan föräldrar, syskon och grannar gråtande och skrikande följer med förstörelsen från närhåll.
Och alla människor har inte kunnat stanna kvar i de hem staden gav dem sedan de tvångsförflyttats för att ge plats åt OS-byggen.
– Många människor har hamnat i en osäker situation där de inte fått de officiella dokumenten som visar att de har rätt att bo på en statssubventionerad hyra i de nya hemmen som staden gett dem. Trots att staden lovade att det helt enkelt skulle handla om att byta de gamla nycklarna mot nya då de fick sina nya hem har en del invånare fått räkningar där de krävs på den fulla summan för sitt boende, skriver Terre des Hommes i rapporten.
Då de inte kan bevisa att de har rätt till subventionerad hyra har de fått anmärkningar i sina kredituppgifter och nu hotas en del av dem av att bli hemlösa. Det här gäller också barnfamiljer som tvångsförflyttats inför OS.
Ett annat stort problem för familjerna som förflyttats till de av staten finansierade bostadsområdena är att militanta gäng ofta styr i området.
De har strikta regler och begränsar bland annat barnens rätt att röra sig och leka i området. Barnen får enligt rapporten bara leka utomhus under vissa bestämda tidpunkter.

Våld mot unga vanligt

Redan inför OS och under de olympiska spelen rapporterades det om att myndigheterna i Rio de Janeiro stod för våldshandlingar mot unga, speciellt svarta killar. Amnesty presenterade i somras en rapport där man pekade på den ökande polisbrutaliteten och där man lyfte fram det faktum att polisen står för en betydande del av alla mord i Rio de Janeiro.
Därför är det ingen större överraskning att Terre des Hommes rapport pekar på samma saker.
Inför fotbolls-VM 2014 i Brasilien ökade myndighetsvåldet mot de unga i landet och samma tendenser syntes inför OS i Rio. FN:s kommission för barnens mänskliga rättigheter varnade 2015 för att våld mot barn och unga på gatan kan öka inför de olympiska spelen.
Intervjuer som Terre des Hommes gjort visar att det var precis vad som hände. I rapporten kan man läsa om hur barn slagits av polis, hur unga haffats av myndigheterna utan att förhöras och utan att deras förmyndare fått veta om det och man berättar också om unga som tagits från gatan utan att de begått brott då myndigheterna ville "städa upp" i staden.
År 2016 var ungdomsfängelserna i Rio fyllda till 224 procent av sin kapacitet vilket ledde till att en eldsvåda bröt ut i ett av fängelserna samtidigt som OS öppnades. Två ungdomar dog i branden.
Intervjuerna som Terre des Hommes genomfört visar att polisen systematiskt stannade svarta barn och unga på stadens stränder och mer välbärgade områden och transporterade bort dem. De som inte hade identitetshandlingar eller pengar skickades till skyddshem eller tillbaka hem till de fattiga stadsdelarna.
En del ungdomar har i intervjuer berättat att de helt enkelt kördes ut ur staden och släpptes av där inför OS.
De här ingripandena slutade inför OS efter att de mötts av stark kritik av människorättsorganisationer men enligt rapporten bestämde staden i stället sig för att avsluta trafiken på de busslinjer som gick från de fattiga stadsdelarna i norr till de rikare i söder. På det sättet var problemet löst inför OS.

Barn i skottlinjen

Den 19 augusti – samma dag som Ursula Wikström och Noora Tamminen tävlade i OS-golfen och Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala och Aku Partanen försökte genomlida sina 50 kilometer gång och rytmiska gymnasten Ekaterina Volkova underhöll publiken – fick barnen i kåkstaden Complexo do Alemao gömma sig inne på toaletterna för att inte hamna i skottlinjen under skjutningar i favelan.
Terre des Hommes rapporterar om 92 skjutincidenter i Rio medan OS pågick. Utöver dem lär det finnas en del obekräftade skottlossningar som inte syns i statistiken. Dessa skjutningar påverkade barns och ungas rätt till utbildning då deras skolor hölls stängda på grund av säkerhetsriskerna.
Officiellt fick åtta människor sätta livet till i skjutningar under OS, två av dem under 18-åringar.
En 14- och en 15-årig pojke sköts till döds av poliser i favelan Bandeira 2 bara en dag efter att en polis skjutits till ihjäl i favelan Maré. Invånarna anser att de två incidenterna hänger ihop och vittnen berättar för Terre des Hommes hur föräldrar med småbarn i famnen sprang för att hitta skydd då polisen öppnade eld i kåkstaden.
Säkerhetspådraget kring OS var det största i Brasiliens historia då hela 85 000 poliser och militärer var på plats för att garantera säkerheten. Trots deras närvaro rapporterades det så gott som dagligen om OS-idrottare, turister och andra OS-aktiva som blivit rånade, misshandlade och hotade i staden.
Efter att OS tog slut och den övriga världens blickar inte längre riktades mot Rio har situationen inte precis blivit bättre för barnen och ungdomarna i staden.
– Samtidigt som OS-elden slocknade tynade också löftet om en ny värld bort för framtida generationer. De olympiska spelen pågick i två veckor men tävlingarnas arv – våldet, uteslutningen och kränkningarna av barnens mänskliga rättigheter lever kvar i år efter avslutningsceremonin, skriver Terre des Hommes i rapporten.
Organisationen uppmanar Rio de Janeiro att se till att barnens rättigheter inte kränks och man påpekar att internationella olympiska kommittén IOK också bär ett ansvar i frågan.
Terre des Hommes vill att IOK ska lära sig av misstagen som gjordes i Rio så att de inte upprepas framtiden. Man vill också att IOK ska se över sina stadgar för hur värdstäder väljs så att barnens och ungdomarnas rättigheter bättre tas i beaktande i då OS-värdar väljs.

Hela rapporten Breaking records – child rights violations during the Rio 2016 olympics står att läsa på childrenwin.com.

ANDRA LÄSER