Vågar centralbankerna höja räntan efter amerikanska bankkrisen? – ”Allt annat vore en svaghet”

Europeiska centralbanken ECB höjer sin styrränta på torsdag helt enligt förväntningarna. Det säger Ålandsbankens räntechef Jyri Suonpää. – Amerikanska Fed borde också hålla fast vid att höja räntan, allt annat är ett tecken på svaghet, säger han.  

Det spekuleras i att amerikanska Fed trappar ner på räntehöjningarna i och med den senaste veckans kris bland ett antal mindre banker. Ålandsbankens räntechef Jyri Suonpää tror att åtminstone ECB fortsätter med höjningarna som planerat – och hoppas att Fed gör detsamma. 
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
15.03.2023 05:01 UPPDATERAD 15.03.2023 10:18
Efter helgens turbulens på den amerikanska finansmarknaden har flera internationella banker och finansinstitut sänkt sina förväntningar på en höjning av den amerikanska styrräntan nästa vecka.
Till exempel Goldman Sachs ekonomer säger sig inte längre tro att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) kommer att höja räntan den 22 mars. Inte heller den japanska investmentbanken Nomuras ekonomer tror på höjd ränta, utan tror till och med att Fed kan sänka styrräntan i stället.
Feds styrränta ligger på en högre nivå än Europeiska centralbanken ECB:s. I början av februari höjde Fed styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50–4,75 procent. Det var då den åttonde raka räntehöjningen från den amerikanska centralbanken. 

ANDRA LÄSER