43-åringen Kruger diskusmästare – kasttränar en gång per vecka

Frantz Kruger är färsk finsk mästare i diskus. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasa IS-kastaren Frantz Kruger tränar och tävlar minst sagt sporadiskt – men är fortfarande bäst i Finland.

Etta i kvalet och etta i finalen. Det är inget snack om vem som är bäst på diskus i Finland. Frantz Krugers finländska rekord på 69,97 fyllde tio år i fjol och Vasakastaren når inte samma längder som tidigare – men vad gör det om motståndet inte håller klassen.

På fredagen slog den regerande mästaren Kruger till med 57,12 i den tredje omgången och det räckte till förstaplatsen. Största utmanaren Pyry Niskala har ett årsbästa på över 60 meter, men noterades bara för 56,47 i finalen och slutade tvåa. Esbokastaren Oskari Perälampi tog hand om bronset.

Krugers träningsregim går ut på en kastträning och några gympass varje vecka.

– Jag har hållit på så länge att jag nu bara njuter bara av grenen, säger han.

Efter segern kommenterade Kruger diskusnivån och hoppades på mer satsning på högklassiga tränare i framtiden. Han var inte riktigt nöjd över sin egen insats.

– Det är ändå alltid kul att vinna. Jag är inte riktigt nöjd med längden, men nog med segern.

Kruger är född i Sydafrika och blev finländsk medborgare 2007. FM-guldet var det femte i ordningen. Kruger har också två FM-silver på meritlistan.

Krugers största merit är OS-bronset från 2000, då han representerade Sydafrika. Han har tävlat internationellt sedan 1994 och kommer högst antagligen att tävla i Sverigekampen i höst.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning