43-åringen Kruger diskusmästare – kasttränar en gång per vecka

Frantz Kruger är färsk finsk mästare i diskus. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasa IS-kastaren Frantz Kruger tränar och tävlar minst sagt sporadiskt – men är fortfarande bäst i Finland.

Etta i kvalet och etta i finalen. Det är inget snack om vem som är bäst på diskus i Finland. Frantz Krugers finländska rekord på 69,97 fyllde tio år i fjol och Vasakastaren når inte samma längder som tidigare – men vad gör det om motståndet inte håller klassen.

På fredagen slog den regerande mästaren Kruger till med 57,12 i den tredje omgången och det räckte till förstaplatsen. Största utmanaren Pyry Niskala har ett årsbästa på över 60 meter, men noterades bara för 56,47 i finalen och slutade tvåa. Esbokastaren Oskari Perälampi tog hand om bronset.

Krugers träningsregim går ut på en kastträning och några gympass varje vecka.

– Jag har hållit på så länge att jag nu bara njuter bara av grenen, säger han.

Efter segern kommenterade Kruger diskusnivån och hoppades på mer satsning på högklassiga tränare i framtiden. Han var inte riktigt nöjd över sin egen insats.

– Det är ändå alltid kul att vinna. Jag är inte riktigt nöjd med längden, men nog med segern.

Kruger är född i Sydafrika och blev finländsk medborgare 2007. FM-guldet var det femte i ordningen. Kruger har också två FM-silver på meritlistan.

Krugers största merit är OS-bronset från 2000, då han representerade Sydafrika. Han har tävlat internationellt sedan 1994 och kommer högst antagligen att tävla i Sverigekampen i höst.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning