Krönika: Sanktioner som inte fungerar

En riktig åtgärd av väst var att strypa exporten av teknologi, speciellt högteknologi, men däremot borde man ha fortsatt sälja konsumtionsprodukter som tillverkas i väst. Ju mer pengar Ryssland sätter på import av ost och smör, lyxklockor och Gucciväskor desto bättre.

I stället för att begränsa visumen till ryssar, kunde Finland belägga dem med en extra avgift och donera pengarna till Ukraina, skriver Tapani Ritamäki. Bilden är från gränsövergången vid Vaalimaa.
Tapani Ritamäki
28.09.2022 06:43 UPPDATERAD 28.09.2022 06:44
Kan man strypa ekonomin i ett land genom sanktioner? Det verkar inte så. Snarare verkar det som om Ryssland mår ganska fett, åtminstone sjunker bnp inte med 15 procent som man trodde i våras, utan med 5 eller ännu mindre, enligt en rapport på BBC. Väst upphörde att exportera till Ryssland, men är tvunget att fortsätta importera (så länge ens en turbin fungerar) för att inte frysa ihjäl. Det passar Ryssland bra. Strategin är, precis som under Sovjettiden, att bli så självförsörjande som möjligt. Och man har tagit jättekliv framåt och höjt självförsörjningsgraden på till exempel livsmedel från cirka femtio procent 2013 till närmare hundra i dag.

ANDRA LÄSER