Leif Malmberg har utrett brott i 40 år men aldrig varit så överbelastad som nu – ”Vi kan ha över tusen öppna fall”

När det ligger flera hundra eller över tusen öppna brottsutredningar på en enda persons bord är det för många, säger en erfaren kriminalkommissarie. Ändå är det så läget ser ut i Östra Nylands polisdistrikt, som fått hård kritik de senaste åren.

Leif Malmberg har mer än 40 års erfarenhet av brottsutredning och säger att belastningen i dag är övermäktig. Polisen tar till sig kritik och försöker få ordning på problem, men när huvudena är för få så syns det oundvikligen i jobbkvaliteten.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
15.12.2022 05:01 UPPDATERAD 15.12.2022 12:29
En garvad brottsutredare kan effektivt hantera ungefär 50 öppna fall på en gång. Blir det mer än så blir det svårt. Den bedömningen gör kriminalkommissarie Leif Malmberg på Östra Nylands polisdistrikt, som jobbat med brottsutredning i nästan 40 år, en stor del av dem som undersökningsledare.
Det betyder att han varit den som håller i helheten och leder arbetet. I slutändan är det också utredningsledaren som svarar för att förundersökningen blir en begriplig helhet innan den går vidare till åklagaren. Beroende på vad brottet gäller kan en förundersökning omfatta allting från tiotals till hundratals eller fler sidor, samt stora mängder bilagor med bland annat teknisk bevisning och förhörsprotokoll som ska sorteras logiskt.
– I vårt distrikt görs över 250 brottsanmälningar per dag. Av alla anmälningar går i snitt över 20 000 fall vidare till utredning, varav minst ett par tusen har så kallad prioritet ett. De måste åtgärdas snabbt eftersom det finns risk att bevismaterial försvinner eller för att vi har folk som är frihetsberövade. Man kan inte utan orsak ha någon i häktet hur länge som helst.

ANDRA LÄSER