Ukrainska styrkor beordras retirera

Ryska styrkor fortsätter rycka fram i östra Ukraina. Den ukrainska armén beordras nu att dra sig tillbaka från den strategiskt viktiga staden Sievjerodonetsk.

Ukrainska soldater på en stridsvagn i Donetsk i östra delen av landet. Arkivbild.
"Ukrainska väpnade styrkor måste retirera från Sievjerodonetsk. De har fått order om att göra det", säger Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskregionen, i ett inlägg på Telegram.
"Det är helt enkelt inte rimligt att hålla fast vid positioner som obarmhärtigt har beskjutits i månader", säger han vidare.
Ukrainas militär uppgav på torsdagen att ryska styrkor har tagit kontroll över flera närliggande byar utanför nyckelstaden.

"Ett helvete"

Ryssland stärker nu sitt grepp om de strategiskt viktiga tvillingstäderna Lysytjansk och Sievjerodonetsk på andra sidan floden Donets. Om dessa städer faller skulle det ge Ryssland en möjlighet att pressa längre in i den så kallade Donbass-regionen och även längre västerut.
Hårda strider har pågått i flera veckor. Guvernören Serhij Hajdaj beskriver situationen som ett "helvete" och säger att Sievjerodonetsk nästan slagits i spillror.
"All kritisk infrastruktur har förstörts. 90 procent av staden är förstörd och 80 procent av alla hus kommer behöva rivas", uppger Hajdaj.

Nya vapenleveranser

Hundratals civila uppges också vara fast i en kemisk fabrik i Sievjerodonetsk, som utsätts för kraftigt ryskt bombardemang.
I södra staden Cherson, som ockuperas av ryska styrkor, uppger ryska medier att en ryskinstallerad tjänsteman dödats i en explosion. Flera Moskvatrogna tjänstemän med positioner i ryskkontrollerade områden i Ukraina ska ha dödats den senaste tiden.
På torsdagen kom även besked om ytterligare leveranser från USA till Ukraina. Bland annat kommer ytterligare ett antal raketartillerisystem som kallas "Himars" skickas till landet, uppger amerikanska tjänstemän.
Det militära stödpaketet från USA är värt 450 miljoner dollar, motsvarande runt 4,6 miljarder kronor.

ANDRA LÄSER