Träna dig genom klimakteriet

Kan träning hjälpa vid klimakteriebesvär? HBL har nyligen lyft upp klimakteriet i ett antal artiklar och nu ska Coachen titta på hur det hänger ihop med träning och fysisk aktivitet. Cirka 70 procent av kvinnorna i klimakteriet upplever att de har tydliga symtom och för en tredjedel av dessa är besvären betydande.

Om man känner sig trött och orkeslös är hård träning inte den rätta vägen, men motion är viktigt i alla livssituationer. I klimakteriet passar kanske yoga och promenader under lugna perioder.
02.05.2021 10:32 UPPDATERAD 02.05.2021 20:15
En lägre östrogennivå kan påverka sömnen negativt genom nattsvettningar och oro. Trötthet i sin tur ökar suget efter snabba kolhydrater och fett. Det här påverkar både allmänhälsan och det psykiska måendet – man hamnar lätt i en negativ spiral av trötthet, tröstätande, viktuppgång och en känsla av utmattning.
När hormonerna börjar svaja och östrogenproduktionen minskar så ökar också risken för benskörhet, alltså osteoporos. Rätt sorts träning i rätt mängd kan hjälpa och lindra dessa klimakteriebesvär, men det är viktigt att man börjar med att utvärdera sin egen situation.
Läs också: Klimakteriekroppen kan överraska – hormonerna styr individuellt

ANDRA LÄSER