Rysslands OS-öde avgörs

P torsdag eftermiddag kommer Idrottens skiljedomstol Cas med sitt beslut.Ska ryska idrottare få tävla under rysk flagg på OS och VM framöver?

Ska ryska idrottare tävla under den olympiska flaggan även i Tokyo i sommar? Beslut kommer i idrottens skiljedomstol Cas i eftermiddag.
Efter 1,5 månad med förhör och förhandlingar i Cas-domstolen i Lausanne kommer beslutet om det var rätt av antidopningsorganisationen Wada att för ett år sedan stänga av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år.
Avstängningen gäller OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter). Ryska idrottare som kan bevisa att de är rena från dopning har fått tillåtelse att tävla, dock under neutral flagg.
Och så kommer det att förbli även om Cas inte ger Ryssland, som överklagat till Cas, rätt.

Omfattande dopning

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Wada startade en oberoende utredning och rapporten från den kanadensiske professorn Richard McLaren visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.
2015 stängdes Ryssland av från OS och VM. Endast ryska idrottare som kunnat bevisa att de varit rena och inte var inblandade i dopningsskandalen i OS i Sotji 2014, fick tävla under neutral flagg.
Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande, och 271 deltog. Under vinter-OS 2018 i Pyeongchang tävlade 168 ryssar under neutral flagg.

Inga mästerskap

Internationella olympiska kommittén och Wada hävde därefter avstängningarna. Men då Wada fann brister och oegentligheter i testdata från den ryska antidopningsbyrån Rusada, och man har gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall, beslöts för ett år sedan att stänga av rysk idrott i fyra år.
Om Wadas beslut står fast får Ryssland inte heller söka eller arrangera mästerskap, förutom redan beslutade som inte går att flytta.

Wadas beslut i december 2019

Ryska idrottare och tränare får bara delta i mästerskap om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte har manipulerats. Ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.
Representanter för den ryska regeringen får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir Putin kan behålla sin hedersordförandepost i Internationella judoförbundet.
Representanter från den ryska regeringen och personer på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte ackreditering till de stora mästerskapen.
Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.
Den ryska flaggan får inte hissas vid de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.
Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.
ANDRA LÄSER