Stoppa kriget, tala med det ryska folket

Även om Vladimir Putin är både blind och döv, så kan ryska folket lyssna till dem som talar samma språk, skriver ryskspråkiga författare i en appell.

Författarna Svetlana Aleksijevitj, Vladimir Sorokin och Ljudmila Ulitskaja vill stoppa kriget i Ukraina och ta tillbaka det ryska språket.
05.03.2022 05:51
Vi vädjar, som författare, till alla som talar det ryska språket. Till människor av alla nationaliteter. Till dem som har ryska som sitt modersmål. Till dem för vilka det är andra- eller tredjespråk.
I dag används ryska språket av den ryska staten för att väcka hat och rättfärdiga det skamliga kriget mot Ukraina. Det är på ryska som de officiella medierna upprepar de oändliga lögner som lägger rökridåer runt denna aggression.
Det ryska folket har i många år matats med lögner. De oberoende informationskällorna har nästan helt förstörts. Oppositionsledarna – tystade. Den statliga propagandamaskinen arbetar för full styrka.
I det läget är det avgörande att hela sanningen om den ryska aggressionen mot Ukraina står klar för de ryska medborgarna. Om den ukrainska nationens lidande och förluster. Om civila som används som måltavlor och dödas. Om faran för hela Europa. Och möjligen för hela mänskligheten, med tanke på kärnvapenhotet.
Du talar ryska.
Det har betydelse.
Använd alla tänkbara kommunikationsmedel. Telefon. Messenger. Mejl.
Kontakta de människor du känner. Kontakta de människor du inte känner. Säg sanningen. Även om Vladimir Putin är både blind och döv, så kan ryska folket lyssna till dem som talar samma språk.
Detta orättfärdiga krig måste stoppas.
#SkipPutinTalkToRussians
Vladimir Sorokin
Svetlana Aleksijevitj
Ljudmila Ulitskaja
Dmitrij Gluchovskij 
Viktor Shenderovich 
Maria Stepanova
Sergej Lebedev 
Liza Alexandrova-Zorina
Sasja Filipenko
Alisa Ganieva 
Viktor Martinovich
Maxim Osipov   
Alexander Genis
Lev Rubinstein
Alexander Ilijevskij 
Michail Sjisjkin
Boris Akunin  
Vi stöder denna appell:
Herta Müller (Tyskland/Rumänien)
Elfriede Jelinek (Österrike)
Olga Tokarczuk (Polen)
J.M. Coetzee (Sydafrika/Australien)
Mathias Énard (Frankrike)
Nuruddin Farah (Somalia/Sydafrika)
Pankaj Mischra (Indien/England)
Juan Gabriel Vazquez (Colombia)
Ilija Trojanow (Tyskland)
Amir Hassan Cheheltan (Iran)
Christoph Hein (Tyskland)
Georgi Gospodinov (Bulgarien)

Appellen är en uppföljning till ett upprop som spreds tidigare under veckan under hashtaggen #SkipPutinTalkToRussians. Den publiceras i ett antal europeiska tidningar, däribland Frankfurter Allgemeine Zeitung (Tyskland), Dagens Nyheter (Sverige), Neue Zürcher Zeitung (Schweiz) och Hufvudstadsbladet (Finland). Texten är översatt till svenska av Björn Wiman.

ANDRA LÄSER