Helsingforspolisen har sagt upp tre poliser med högerextremistiska sympatier

Ytterligare en polis vid Helsingfors polisstation har blivit uppsagd från sin tjänst på grund av sympatier med ytterhögerideologier. Under 2021 sades två poliser upp, alla tre ingick i samma brottsutredning.

Tre poliser har sagts upp eftersom de längre lämpar sig för polisiära arbetsuppgifter.
Centralkriminalpolisen och Åklagarämbetet har sedan hösten 2020 undersökt en helhet, där man fokuserat på personal som jobbar inom säkerhetsbranschen och som varit misstänkta för att förhålla sig välvilligt till högerextremistiska ideologier.
Helsingforspolisen sade redan under 2021 upp två poliser, en äldre konstapel som arbetade vid enheten för brottsutredning och en överkonstapel som jobbade vid enheten för utryckningar och övervakning.
I januari 2022 har Helsingforspolisen sagt upp ytterligare en överkonstapel inom utryckningsenheten och samtidigt gav man en varning till en väktare inom specialenheten.
"Tjänstemannabesluten baserar sig på åklagarens bedömning om legitimitet, vi har bedömt de misstänkta personernas aktivitet samt tonen i de meddelande som de har skickat. De har förekommit stora skillnader i personernas agerande", säger biträdande polischefen Heikki Kopperoinen i ett pressmeddelande.
De sex personerna som var föremål för utredningen misstänktes bland annat för förberedande av grova brott, skjutvapenbrott och brott mot tjänstehemligheten. De åtalades inte för de misstänkta brotten, men tre poliser har nu sagts upp från sina tjänster eftersom Helsingforspolisen bedömer att de inte längre lämpar sig för polisens arbetsuppgifter.
I de tre övriga polisernas kommunikation fanns inte spår av högerextremistiska ideologier.
Helsingforspolisen motiverar de tre uppsägningarna med att instansen måste åtnjuta medborgarnas förtroende. Det förutsätter att allt polisen gör måste följa lagen, vara etiskt hållbart och vara i enlighet med samhällets värderingar. Enskilda poliser förväntas också uppföra sig exemplariskt även på sin fritid.
"Vi måste med våra egna handlingar visa vilken slags aktivitet som vi inte accepterar", säger poliskommendören Lasse Aapio.
ANDRA LÄSER