En stor finlandssvensk överraskning i största VM-laget på trettio år – kvinnorna i klar majoritet

Tre finlandssvenskar finns med bland de 32 friidrottare som åker till VM i Eugene.

Nathalie Blomqvist vann 1 500 meter i rankingtävlingen i Uleåborg med den hyfsade tiden 4.13,35.
Esbo IF:s Camilla Richardsson ( 5 000 m) och IK Falkens Nathalie Blomqvist (1 500 m) levererade då det behövdes i rankingtävlingarna i Uleåborg under midsommaren. De förbättrade sin ranking tillräckligt för att ta sig till VM i Eugene 15-24 juli.
Särskilt Nathalie Blomqvist är en stor överraskning. Hon är en av tio idrottare i Finlands lag som inte representerat Finland i ett stort seniormästerskap.
– Det var flera som säkert själva också var överraskade över att de lyckats ta sig till VM, säger Tuomo Salonen, träningschef för toppidrott vid Finlands friidrottsförbund SUL.
Andra definitiva överraskningsnamn är Heta Tuuri och Sini Lällä (höjdhopp), Sanne Erkkola (spjut), samt Eveliina Määttänen (800 m). Största delen av laget kvalificerade sig för VM genom rankingen, då resultatgränserna är synnerligen hårda. Rankingen slogs fast den här veckan.
– Vi tvingades nog bita naglarna in i det sista. Vi hade flera som nätt och jämnt kom in i VM-laget. Det var förstås också några som blev knappt utanför, säger Salonen.
Totalt tre finlandssvenskar är med i laget. Oulun Pyrintös Oliver Helander säkrade sin plats redan tidigare, då han klarade resultatgränsen i spjut i Åbo med sitt PB-kast 89,83.
Finlands lag är det största sedan i VM i Göteborg 1995, men då hade Finland också ett stafettlag. Laget till Eugene är närmast jämförbart med laget till Stuttgart 1993.
Laget kunde ha varit ännu större, men Sara Kuivisto (800 m), Nooralotta Neziri (100 m häck), samt Maria Huntington och Saga Vanninen (sjukamp) tvingades dra sig ur på grund av sjukdom eller skador. Trots det är 32 idrottare en enorm överraskning. I OS i Tokyo förra sommaren deltog Finland med 21 friidrottare. Under 2010-talet var omkring ett dussin finländare det normala i VM.
– Ännu för ett par tre veckor sedan räknade vi med 20–25 idrottare, så 32 idrottare är betydligt mer än väntat, säger Salonen.
– Ur ett större prespektiv är det utmärkt för Finlands friidrott. Vi är representerade på en bred front i olika grenar. Vi kan förstås inte bli alltför nöjda med oss själva, utan nu gäller det att satsa på att få allt att lyckas i Oregon.
Rysslands och Belarus frånvaro inverkar förstås en del på rankingslistorna. Länderna är avstängda från internationell idrott på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
– De är avstängda av helt befogade orsaker, som alla säkert också förstår. Tävlingarna avgörs av dem som är med, säger Salonen.
I OS i Tokyo hade Finland tio placeringar i topp 15. Det var över förväntningarna. Enligt statistiken har Finland den här gången fyra idrottare bland topp 15, så det krävs att idrottarna lyckas bra också den här gången.
Blickarna riktas främst mot namn som Senni Salminen och Kristiina Mäkelä (tresteg), Oliver Helander (spjut), Krista Tervo (slägga) och eventuellt Wilma Murto (stavhopp). Under en vanlig dag är de troligen topp 8.

Finlands lag i VM i Eugene 15-24.7

Herrar
110 m häck: Elmo Lakka Jyväskylän Kenttäurheilijat.
3000 m hinder: Topi Raitanen, Helsingin Kisa-Veikot.
20 km gång: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat.
35 km gång: Aleksi Ojala, Urjalan Urheilijat, Veli-Matti ”Aku” Partanen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.
Stav: Mikko Paavola, Alajärven Ankkurit.
Längd: Kristian Pulli, Oulun Pyrintö.
Slägga: Aaron Kangas, Kankaanpään seudun Leisku, Tuomas Seppänen Noormarkun Nopsa (Pori).
Spjut: Lassi Etelätalo, Joensuun Kataja, Oliver Helander, Oulun Pyrintö, Toni Keränen, Limingan Niittomiehet. – Toni Kuusela, Kuortaneen Kunto, reserv som stannar hemma.
Damer
800 m: Eveliina Määttänen, Espoon Tapiot.
1500 m: Nathalie Blomqvist, IK Falken (Pedersöre).
5000 m: Camilla Richardsson, Esbo IF.
Maraton: Alisa Vainio, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.
100 m häck: Reetta Hurske, Tampereen Pyrintö.
400 m häck: Viivi Lehikoinen, Helsingfors IFK, Kristiina Halonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.
20 km gång: Enni Nurmi, Espoon Tapiot.
35 km gång: Tiia Kuikka, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, Elisa Neuvonen, Lappeenrannan Urheilu-Miehet.
Höjd: Ella Junnila, Tampereen Pyrintö, Heta Tuuri, Lahden Ahkera, Sini Lällä, Jyväskylän Kenttäurheilijat.
Stav: Wilma Murto, Salon Vilpas, Elina Lampela Oulun Pyrintö.
Tresteg: Kristiina Mäkelä Orimattilan Jymy, Senni Salminen Imatran Urheilijat.
Diskus: Salla Sipponen, Keuruun Kisailijat.
Slägga: Silja Kosonen, Turun Urheiluliitto, Krista Tervo, Karhulan Katajaiset (Kotka).
Spjut: Sanne Erkkola, Turun Urheiluliitto.
Kvinnorna utgör en stor majoritet i Finlands VM-lag. Det är inte bara en engångsföreteelse, utan en längre trend som redan varit tydlig i juniorernas mästerskap.
– Damernas friidrott har varit på uppgång en längre tid på bred front. Vi har en stor bredd bland olika grenar också bland herrarna, men ännu större bland damerna, säger Salonen.
Största delen av Finlands lag förbereder sig för VM i Creswell, cirka 15-20 med bil från Eugene. Enligt Salonen räknar laget med att ha bättre ro att anpassa sig till tidsskillnaden, träna och förbereda sig utanför VM-orten. De första åker iväg nästa veckan. Topi Raitanen (3 000 m hinder) förbereder sig på hög höjd i Flagstaff, medan Richardsson är på höghöjdsläger i S:t Moritz före VM.

ANDRA LÄSER