Sverige överlägset i sprintstafetten

Sverige tog en klar seger i sprintstafetten i orienterings-VM. Finland kom på en åttonde plats, över två minuter efter guldlaget.

Orienteringen på gatorna i Riga krävde noggrann kartläsning.
Det blev svensk dominans i sprintstafetten i VM i Riga. Under de två första löparna, Tove Alexandersson och Emil Svensk var den svenska ledningen endast några sekunder, men den tredje löparen, Jonas Leandersson, drog totalt ifrån konkurrenterna. Inför den sista sträckan hade Karolin Ohlsson en ledning på 47 sekunder och trots att schweizaren Judith Wyder jagade svenskan frenetiskt kom Ohlsson i mål en halv minut innan. Det var andra sprintstafettguldet i följd för Sverige.
Den finländska öppnande löparen Kirsi Nurmi kom till det första bytet som tionde, 38 sekunder efter Sverige, och ingen av de följande blåvita löparna, Miika Kirmula, Aleksi Niemi eller Anna Närhi, lyckades ta in på det svenska försprånget något märkvärdigt.
– En helt bra prestation för att vara debut i VM-sprintstafett. Jag är nöjd över att ha fått ett balanserat lopp utan några större misstag, kommenterar Nurmi, som gjorde sin enda start i VM i Lettland, till orienteringsförbundet.
Efter att Niemi lyft Finland från elfte till åttonde plats behöll Närhi, som löpte ankarsträckan, placeringen och kom i mål två minuter och 31 sekunder efter guldmedaljörerna.
– Löpningen kändes bra. Efter tävlingscentret kom ett litet fem sekunders misstag. Under sista delen av sträckan började det tynga på, säger Niemi.
Danska Maja Alm, som tog hem sprintguldet på lördag, säkrade bronsmedaljerna för Danmark med ett enormt lopp på den sista sträckan. Landsmannen Jakob Edsen anlände till det sista bytet som sjua, endast en sekund innan Finlands Niemi, och Alm klev under de sista kilometrarna fyra placeringar.
– Jag tänkte att detta var chansen att mäta den egna nivån. Jag kunde ha hållits med i Alms fart i kanske en etapp, men sedan skulle det ha slutat dåligt. Jag är mycket nöjd eftersom jag kunde löpa ett eget lopp och lyckades väl med det. Som ett lag är åttonde platsen helt ok. Vi kunde kanske ha haft chanser till de sex bästa utan Kirmulas skadade vrist, analyserar Närhi.
VM fortsätter på onsdag med medeldistanslopp.

VM i orientering, Riga, Lettland:

Sprintstafett
1. Sverige 58.27,0
2. Schweiz +0,31
3. Danmark +0,47
4. Norge +1,17
5. Tjeckien +1,23
6. Ryssland +1,24
7. Storbritannien +2,12
8. Finland +2,31
9. Polen +2,47
10. Estland +3,58

ANDRA LÄSER