Utvecklingen i Finland står i stark kontrast till våra grannländer, och vi finländare skulle förtjäna en ordentlig debatt kring detta. När och var får vi avskaffa munskyddet? Och varför ser vi så annorlunda på saken än resten av Norden?
I Danmark behöver man inte längre munskydd ens i kollektivtrafiken. I Sverige har munskydd varit sällsynta ända från början.
Den finska försiktigheten bygger på att till och med symtomfria personer kan smitta andra. Därtill är deltavarianten mer smittsam än de tidigare varianterna och många finländare är ännu inte dubbelvaccinerade. Att använda munskydd när man inte kan hålla avstånd anses mot den bakgrunden inte vara en orimlig åtgärd.
Men det kan knappast vara ett mål i sig att behålla den rekommendationen i all evighet. Någon gång måste man kunna jobba och umgås offentligt utan skydd. Munskyddsrekommendationen får inte bli en moralisk plikt utan ska vara en nödvändighet, baserad på fakta.
Munskyddsrekommendationen får inte bli en moralisk plikt utan ska vara en nödvändighet, baserad på fakta.
Regeringen har så småningom börjat tala om en öppning av samhället, men kring munskydd råder det fullständig tystnad. Ändå behövs en "exitplan” även för när vi kan ta av skyddet i takt med att allt fler blir vaccinerade.
Men i stället verkar linjen nu vara mer munskydd, åtminstone i Helsingfors och Nyland. En del skolor kräver till och med att elever ska bära munskydd utomhus, och vissa evenemangsarrangörer kräver tjockare FFP2- eller FFP3-munskydd till och med för gäster som är dubbelvaccinerade.
Det är en intressant vändning för ett land som valde att gå in i den första coronavågen för ett och ett halvt år sedan utan något som helst krav på munskydd. Vi klarade oss bra, speciellt jämfört med Sverige – men av helt andra skäl.
Under hösten 2020 rekommenderades vi sedan att bära munskydd ifall vi inte kunde hålla avstånd till andra människor. Då hade vi inte ens klart för oss när i framtiden vi skulle vaccineras. Vi trotsade inte rekommendationen utan tog på oss skydden – även om vi redan hade vant oss vid att inte behöva det. Vi var tillräckligt övertygade om att det fanns ett resonemang bakom förändringen.
I vintras kom kravet om att även barn skulle bära munskydd, till en början lite äldre tonåringar, senare också 12-åringar. Allt mindre diskussion fördes i samband med åtgärderna. Nu har vi kommit så långt att till och med vaccinerade ska ha munskydd och dessutom hålla två meters avstånd – ibland även ute. Även om plikten att bära mask inte är lagstadgad är det lätt hänt att tro att det är så utifrån myndigheternas kommunikation.
En del finländare upplever inga som helst problem med att ha munskydd på. Men många gör det, och att bära munskydd 8-10 timmar per dag är inte något alla vill göra i all evighet. Finska arbetsgivare vill inte trotsa rekommendationerna utan utgår ifrån att myndigheterna slopar rekommendationen när tiden är inne.
Vårt mål som samhälle måste självklart vara detsamma som Danmarks – att gå tillbaka till livet utan munskydd när tillräckligt många är vaccinerade. Vägen dit måste vi tala öppet om och det borde vi göra redan nu – även om det ännu dröjer ett par månader innan den stora majoriteten av befolkningen är vaccinerad.
ANDRA LÄSER
Åland
Ateneum hade inte råd – Anders Wiklöf köpte Edelfelttavla för 400 000 euro och slänger nu en känga mot andra konstintresserade
30.03.2023 17:05

Svenskfinland
Kommentar: Hej Svenska Dagbladet – Svenskfinland är inte bara en halvsunkig kärlekshistoria med SFP
30.03.2023 21:08

Riksdagsvalet 2023
Missade du sista valdebatten? HBL analyserar vem som glänste och vem som missade
31.03.2023 00:46


