Helen Korpak: Behöver vi se fler bilder på amerikanska Hollywoodstjärnor?

På K1 presenteras amerikanska Duane Michals som en egensinnig kändisfotograf med en fäbless för kreativa projekt istället för den betydande konstnär han är.

Klassiskt magasinporträtt på Henry Fonda, taget av Duane Michals på 1970-talet.
26.02.2023 05:02 UPPDATERAD 26.02.2023 10:25

FOTO

Duane Michals: Porträtteraren.
K1, Kämp Galleria, Mikaelsgatan 1.
Till den 21.5.
Ett svartvitt fotografi av en bäddad dubbelsäng med en tom vägg bakom. På den bortre sängkanten sitter en man och en kvinna, de är ett par. Båda har ryggen halvt vänd mot kameran och tittar in i objektivet över sin vänstra axel, hon kramar om honom. De ser lyckliga ut. Under bilden har någon med skranglig stil plitat en paragraf som börjar med orden ”this photograph is my proof” och som sorgmodigt triumferande avslutas med konstaterandet att ”det skedde verkligen, hon älskade mig! Titta fast själv!”
Upphovspersonen till fotografiet som beskrivs här ovan är amerikanen Duane Michals som för några dagar sedan fyllde 91. Verket från 1967 hör till hans mest berömda, en av kronjuvelerna i ett konstnärskap som är ett av 1900-talets centrala när det kommer till fotokonsten. En världsberömd bild med emotionell genomslagskraft och tillika ett enastående exempel på fullkomlig symbios mellan text och foto.

ANDRA LÄSER