Bekräftat: UBS köper Credit Suisse

Förhandlingarna mellan schweiziska UBS och krisbanken Credit Suisse har gått i mål efter uppgifter om att UBS tvingades fördubbla det ursprungliga budet. Schweiziska centralbanken SNB skriver i ett uttalande att köpet har skyddat landets ekonomi.

UBS köper Credit Suisse. Arkivbild.
19.03.2023 20:38 UPPDATERAD 19.03.2023 21:03
Under veckan har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse.
UBS ska tidigare ha bjudit omkring 1 miljarder dollar för Credit Suisse, som dock ansåg att det var för lågt. Under söndagseftermiddagen kom samstämmiga medieuppgifter om att UBS höjt budet till mer än 2 miljarder dollar och därmed kommit överens med Credit Suisse.

Omfattande likviditetsgarantier

Vid 20.30 bekräftade Schweiz centralbank (SNB) slutligen att parterna är överens.
”UBS tillkännagav i dag övertagandet av Credit Suisse. Övertagandet blev möjligt med stöd av Schweiz federala regering, Schweiz finansinspektion Finma och den schweiziska centralbanken”, skriver SNB i ett uttalande och fortsätter:
”Genom övertagandet har en lösning hittats för att säkra finansiell stabilitet och skydda den schweiziska ekonomin i denna exceptionella situation.”
SNB ger dessutom likviditetsgarantier till UBS och Credit Suisse på upp till 100 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 101 miljoner euro.

Skandaler och problem

Credit Suisses aktie har rasat på börsen under den senaste tiden. Kursraset beror på flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Banken ställde nyligen in publiceringen av årsredovisning för 2022 och i veckan bekräftade den att det fanns ”betydande svagheter” i den finansiella rapporteringen för de två gångna åren.
Credit Suisse fick i onsdags en statlig kreditgaranti på 54 miljarder dollar från den schweiziska centralbanken. Det räckte dock inte för att stoppa aktiekursens fall och panikslagna kunder från att ta ut sina pengar. Under fredagen vände aktien ned igen sedan UBS förklarat att man inte var intresserad av en fusion, vilket man nu har svängt om.
UBS och Credit Suisse tillhör de 30 banker i världen som bedöms vara globalt systemviktiga.

Fakta | UBS och Credit Suisse

UBS är Schweiz största bank och en av världens 50 största. Har gamla anor men banken är resultat av flera hundra uppköp och sammanslagningar över åren.
Banken har sitt säte i Zürich men har verksamhet globalt. Banken har över 70 000 anställda världen över.
Företaget värderas i dag till motsvarande nästan 64 miljoner euro, en nedgång på bara ett par veckor med över 13 miljoner.
Credit Suisse är Schweiz andra största bank. Den grundades 1856 och har sitt säte Zürich. Banken har världen över cirka 50 000 medarbetare.
På ett år har aktien tappat tre fjärdedelar av sitt värde och bokslutet för 2022 slutade med en förlust på motsvarande 7,5 miljoner euro.
Kurskollapsen har ägt rum efter flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Årsredovisningen för 2022 stoppades nyligen på grund av frågetecken i den finansiella rapporteringen.
Börsvärdet på företaget är i dag strax under 8 miljoner euro. I januari 2022 värderades det till under 40 miljoner euro.
Källa: Bloomberg, UBS, Credit Suisse

ANDRA LÄSER