Bolaget grundades i Kalifornien på 1980-talet och har över 800 butiker runt om i världen. Nu ska nästan hälften av butikerna stängas och verksamheten avslutas i 40 länder, bland annat i Kanada och Japan.
Bolagets konkursansökan, i en domstol i Delaware, USA, är enligt kapitel elva i den amerikanska konkurslagen, vilket brukar kallas för en ansökan om konkursskydd. Detta öppnar upp för en rekonstruktion av bolaget, till skillnad från likvidationsprocessen som sker enligt kapitel sju i samma lag.
"Det vi gör bäst"
Klädkedjan räknar med att fortsätta driva hundratals butiker i USA och sin webbutik, även om 178 butiker ska stängas på hemmamarknaden. Totalt ska 350 butiker stängas runt om i världen.
– Vad vi hoppas med att göra den här processen är bara att förenkla saker och ting så att vi kan komma tillbaka till det vi gör bäst, säger Linda Chang, dotter till grundarna och med i företagsledningen, till The New York Times.
Bolaget har i samband med konkursansökan fått ny finansiering på 275 miljoner dollar från bland annat storbanken JP Morgan Chase och ett kapitaltillskott på 75 miljoner dollar från TPG Sixth Street Partners.
Detaljhandel i förändring
Forever 21 har ett liknande upplägg som H&M och Zara, med moderna men billiga kläder. Omsättningen har dock rasat från 4,4 miljarder dollar 2016 till 3,3 miljarder förra året. Kedjan har också drabbats av växtvärk efter en aggressiv lansering på nya marknader. Bolaget meddelade tidigare i år att man lämnade Kina.
– Detaljhandeln är uppenbarligen i förändring, det har blivit minskning i köpcentertrafiken och försäljningen skjuts mer mot online, säger Chang.
På lite drygt två år har mer än 20 amerikanska detaljhandelskedjor inlett konkursförfaranden, däribland Sears och Toys R Us.