Stora skillnader på restriktioner i det nordiska kulturlivet: "Läget är mycket komplext"

Olika restriktioner för kulturinstitutioner råder i de nordiska länderna. I Sverige är restriktionerna de lättaste medan läget är svårare i Finland, Norge och Danmark.

Mattias Andersson har varit chef för Dramaten sedan våren 2020. Pandemin har varit vardag sedan han började på den ledande posten.
12.01.2022 17:20 UPPDATERAD 13.01.2022 10:20
Det råder omfattande skillnader i restriktionerna för kulturlivet i de nordiska länderna. När man i Finland har en total nedstängning till och med den 31 januari är läget ett helt annat i Sverige där till exempel teatrarna kunnat spela. Mattias Andersson inledde sitt jobb som chef för Dramaten i Stockholm våren 2020 strax innan pandemin bröt ut:
– Vi hade i princip stängt till och med sommaren 2021 och det innebar att många produktioner flyttades framåt och så fanns det pjäser som bara spelades några gånger efter premiären och de fick aldrig sin fulla potential. Hösten 2021 har vi bjudit på premiärer en gång i veckan och publiken har hittat tillbaka. Omikron kom som ett dråpslag i december så det känns väldigt trist, säger Andersson.
I oktober och november 2021 fick Dramaten spela pjäser inför en fulltalig publik. Från december infördes covidpasset som enligt Andersson fungerade smärtfritt.

ANDRA LÄSER