Spitfireplan landar efter varv runt jorden

Den gjorde tjänst redan under andra världskriget och nu firade den 76 år gamla kärran med en roll och några överflygningar innan den landade på hemmaflygfältet Goodwood i södra England.

Det renoverade silvriga Spitfireplanet när det lyfte från Goodwood i södra England den 5 augusti för att börja sin flygning västerut jorden runt.
TT-AFP
05.12.2019 22:40 UPPDATERAD 05.12.2019 22:44
Stridsflygplanet av den ikoniska typen Spitfire hadegjort en 37 500 kilometer lång och unik flygning jorden runt när det landade på torsdagen.
Den sista etappen, som varade i 57 minuter och gick från Lelystad i Nederländerna på torsdagen, flögs av piloten Matt Jones. När han först nådde Dovers vita klippor vid den engelska kusten gjorde Jones en loop, medan han eskorterades av två uppvisningsflygplan från det brittiska flygvapnet med vit rök i stråk efter sig.
Det var första gången ett Spitfireplan flugits jorden runt. Den 46-årige Jones och 58-årige Steve Brooks turades om vid spakarna under de 74 etapperna och landningen i Goodwood gjordes på dagen fyra månader efter resans start.
Det silvriga flygplanet, vars färg tagits bort så att aluminiumramen kommit i dagen, har bland annat flugit över Frihetsgudinnan i New York och Egyptens pyramider.
Under resan gjorde den före detta banktjänstemannen Matt Jones ett avbrott för att åka hem från Ryssland när han skulle bli pappa. När Jones hoppat ur planet på torsdagen kramade han om sin partner och sin lille son.

ANDRA LÄSER