Snart får alla 17-åringar åka tåg billigare – VR förlänger barnrabatten

Från och med 1 september kommer alla 17-åringar i landet kunna åka tåg billigare än tidigare. Barnrabatten gäller på VR:s enkelbiljetter för fjärr- och närtrafik samt periodbiljetter och säsongskort.

Från och med 1 september får alla 17-åringar åka på barnbiljett på VR:s enkel- och periodbiljetter och säsongskort inom fjärr- och närtrafiken. 
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
24.08.2022 10:49 UPPDATERAD 24.08.2022 13:08
Från och med 1 september får 17-åringar åka tåg billigare, skriver VR i ett pressmeddelande. Barnrabatten gäller på VR:s enkelbiljetter inom fjärr- och närtrafiken och på periodbiljetter och säsongskort. 
Tidigare har barnrabatten omfattat 4–16-åringar i inom fjärrtågtrafiken och 7–16-åringar inom närtrafiken. Från och med 1 september gäller åldersgränserna 4–17 år inom fjärrtrafiken och 7–17 år inom närtrafiken. 
Enligt Anne Moilanen, kommunikationschef på VR, beror ändringen på att desto fler av 17-åringarna i dag är studenter än tidigare. 
- Vi fick feedback om att alla 17-åringar på grund av den utökade obligatoriska utbildningen är studenter. Då frågade vi oss om det skulle vara möjligt att en rabatt bara baserat på ålder utan att behöva skaffa bevis på att man är student för att få studentrabatt, säger Moilainen. 
Ändringen innebär att 17-åriga studerande kommer att resa billigare på barnbiljetten än på studerandebiljetten, då den tidigare är 40 procent förmånligare än den senare. 
17-åringar kommer således inte längre att behöva visa upp ett studerandeintyg vid resande.
Artikeln har uppdaterats. 

ANDRA LÄSER