Statsministern kommenterar vilda festvideon: "Jag har inte använt droger, endast alkohol"

I sociala medier sprids en video där statsminister Sanna Marin festar vilt tillsammans med kändisar. Det grämer statsministern att någon har läckt snuttarna från det privata festandet.

– Jag har inte själv använt droger, eller något annat än alkohol, försvarar sig Marin.

Statsminister Sanna Marin ställde sig framför medierna på torsdagsmorgonen för att svara på frågor om videoklipp som sprids i sociala medier.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
18.08.2022 08:27 UPPDATERAD 18.08.2022 16:08
En partyvideo som visar hur statsminister Sanna Marin (SDP) festar loss sprider sig på nätet.
Tillsammans med de andra gästerna dansar och sjunger Marin vilt på videon. På den läckta videon ses statsministern kråma sig framför kameran och vicka på höfterna tillsammans med de andra. I sällskapet är bland andra hennes goda vän och partikamrat, riksdagsledamoten Ilmari Nurminen (SDP) och artisten Alma.
Sanna Marin kommenterade videoklippen på torsdagsmorgonen.
– Det grämer mig att videorna har spritt sig i offentligheten. Jag festade livat tillsammans med mina vänner. Jag har dansat och sjungit, säger statsminister Sanna Marin då hon träder fram inför en samlad presskår vid SPD-riksdagsgruppens sommarmöte i Kuopio.
På frågan om det användes rusmedel vid festen svarar Marin att det dracks alkohol. På följdfrågan om droger användes, säger Marin att hon inte är medveten om att så skulle ha varit fallet.
– Jag vet inte vad det är frågan om eller vad som avses. Jag har inte själv använt droger, eller något annat än alkohol. Jag har dansat, sjungit och festat och gjort helt lagliga saker. Jag har heller inte varit i en sådan situation att jag skulle veta att andra gör på det viset, säger statsministern.
Då Marin tillfrågas om hon tycker att polisen borde utreda det skedda säger hon att hon inte känner till att något olagligt skulle ha inträffat och att fallet därmed knappast är en polisfråga.
– Men det kan jag inte kommentera, det är ett fall för myndigheterna om så vore fallet. Jag har inget att dölja och har inte gjort något olagligt.

Säkerhetstjänsten utanför

Marin nekar till att det skulle finnas fler videor som kunde användas för att utpressa henne.
Statsrådets säkerhetstjänst var inte frånvarande under den blöta kvällen enligt statsministern.
– De fanns på plats i närheten men inte inne i bostaden.
Videon är ihopklippt av flera filmsnuttar där Marin är med. Videosnuttarna ser ut att härstamma från Instagram stories. Videosnuttar som publiceras via den här tjänsten försvinner inom ett dygn, men i det här fallet verkar någon ha sparat materialet. 

Ville ruska om

I höstas uttalade sig Marin att hon hoppades kunna ruska om statsministerinstitutionen. Marin säger att det uttalandet inte hade något att göra med hennes festande.
– Jag ville visa att helt vanliga människor verkar på poster som den här. Människor med helt vanliga liv. Jag har ett familjeliv, ett arbetsliv och också fritid som jag tillbringar med vänner.

Tänker inte ändra sig

Då Marin får frågan om hon nu tänker ändra på sitt beteende säger hon att hon tänker vara samma människa som hittills.
– Jag hoppas att man kan godkänna det. Vi lever i en demokrati. De här frågorna avgörs i valet.
Sanna Marin tänker fortsätta hålla kontakt med partygänget på videon.
– Ja, jag kommer också framöver att vara vän med mina vänner.
Marin säger att hon inte personligen kände alla på festen. Vissa blev hon bekant med under kvällen, men inte med alla.

Förfest i två bostäder

Videosnuttarna är filmade i två olika privatbostäder enligt statsministern. I den ena bostaden festade först ett mindre gäng med bara några enstaka personer. Senare träffade man ett annat sällskap i en annan bostad där det också fanns gäster som Marin inte kände sedan tidigare. Kvällen fortsatte på två barer i Helsingfors.
– Också där dansade jag och sjöng, jag kramade mina vänner och drack alkohol, säger Marin.
Marin kan inte säga om hon tänker utreda vem som har läckt materialet.
– Jag vet inte om det är någon vits. Jag tänker koncentrera mig på att sköta statsministerns uppgifter. Det är möjligt trots att jag ibland tar en ledig kväll och är med mina vänner.

Fest under pandemin väckte uppmärksamhet

Sanna Marin har också tidigare skapat stora rubriker med sina festvanor. Under covidpandemin i december i fjol fick hon kritik då hon festade på krog på småtimmarna samtidigt som hon var exponerad för coronaviruset. Hon försvarade sig då med att hon inte hade fått några instruktioner om att undvika kontakter med andra människor. 
I fjol höstas skapade hon också rubriker då hon efter en popkonsert spontant bjöd in ett trettiotal gäster vars identitet inte kollades då de anlände till efterfesten på statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo.

ANDRA LÄSER