Uutisuomalainen: Fler finländare är för än emot brukarrum

Fler finländare är för övervakade brukarrum för injicering av droger än emot. Det kommer fram i en gallupundersökning som Uutissuomalainen har låtit göra.

Så här ser ett brukar- eller injiceringsrum ut i Paris. I Finland vill Helsingfors öppna brukarrum, men hittills har lagstiftningen satt stopp på det. Nu har ett medborgarinitiativ samlat så många underskrifter att riksdagen måste behandla frågan.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
06.09.2022 07:09 UPPDATERAD 06.09.2022 07:21
Diskussionen om brukarrum har vart intensiv på senare tid. Ett medborgarinitiativ för att göra det möjligt med övervakade rum för injicering av droger har samlat 50 000 underskrifter och går därför vidare till riksdagsbehandling.
Uutissuomalainen har låtit göra en gallupundersökning om attityder till brukarrum. Den visar att 42 procent anser att Finland borde få brukarrum. 33 procent är emot, medan 25 procent inte kan ta ställning till frågan.
Ju yngre de som svarat är, desto positivare är inställningen. Av dem som är under 30 år vill 59 procent se brukarrum, medan bara 14 procent i åldersgruppen motsätter sig sådana.
Sett till partisympatier finns flest positiva bland anhängare till De Gröna och Vänsterförbundet, 76 respektive 73 procent är för brukarrum.
Mest kritiska är Centeranhängare där 53 procent är emot. Av dem som sympatiserar med Sannfinländarna är 50 procent emot övervakade brukarrum.
Tusen personer svarade på undersökningen i slutet av augusti. Felmarginalen är 3,1 procent.
Läs också:
Helsingfors stad: Statens ovilja satte stopp för brukarrum, inga planer att förlänga öppettider i befintlig stödservice
Inga dödsfall i överdos i Nordens största injiceringsrum

ANDRA LÄSER