Flera röster hörs på Vocal Espoo: ”Brett utbud av vokalmusik”

På Vocal Espoo-festivalen har publiken möjlighet att ta del av ett brett utbud av musik där rösten utgör det viktigaste instrumentet.

Taavi Oramo är konstnärlig chef för Vocal Espoo där rösten är i fokus.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
12.09.2022 05:00
Taavi Oramo fungerar andra året som konstnärlig chef för Vocal Espoo-festivalen. Han har tidigare uppträtt på festivalen, som förr var en utpräglad körfestival under den tidigare konstnärliga chefen Pasi Hyökki. Oramo vill sätta en egen stämpel på festivalen.
– Min idé är att festivalen ska bjuda på vokalmusik i ett brett perspektiv. Festivalens repertoar består av musik av inhemska musiker och artister. Vi vill skilja oss från Orgelnatt & Aria-festivalen i Esbo som kanske bjuder på lite mer vanlig klassisk musik, säger Oramo.

Vocal Espoo

Vocal Espoo arrangerades för första gången 1992.
Vocal Espoo äger rum mellan den 24 september och 1 oktober. Konserter bland annat i Musikhuset, Kino Tapiola, Louhisalen och Sokos Hotel Tapiola Garden.
I konserterna utgör rösten huvudelementet.
Uppträder gör: Emma Salokoski & Jarmo Saari, Ánnámáret, Kajsa Dahlbäck, Essi Luttinen, Joel Papinoja med flera
Han påpekar ändå att det inte är ett självändamål att utbudet ska vara brett. Vilka utrymmen som finns tillgängliga för konserterna bestämmer också långt repertoaren. Taavi Oramo sitter inte bara bakom skrivbordet. Han kommer också att uppträda på festivalen bland annat som dirigent för köroperan Aukio som behandlar ett folkuppror.
– För mig betyder genregränser inte så mycket. På festivalen ska rösten och sången vara det viktigaste i varje konsert. Aukio är komponerad av Heinz-Juhani Hofmann som är känd för sina personliga verk och sitt sätt att behandla svåra ämnen. Han har lyckats mycket bra i det här stycket som inte behandlar något specifikt uppror utan handlar mer om gruppdynamik i ett uppror, säger Oramo.
En av festivalens höjdpunkter är Ánnámáret vars album Nieguid duovdagat i fjol utsågs till årets folkmusikskiva i Finland. Taavi Oramo medverkade också på albumet som inspelningstekniker.
– Det är ett modigt projekt där Ánnámáret framför mycket personlig musik utifrån hennes samiska rötter. Det är fin blandning av folkmusik och elektronisk musik. Det är definitivt ett konsert jag ser fram emot, säger Oramo.

ANDRA LÄSER