Kapell i Esbo brinner – anlagd brand kan inte uteslutas

Bergans kapell i Alberga i Esbo kommer att totalförstöras i branden som fortfarande rasar, meddelar räddningsverket.

Adam Stefánsson Högnäs
14.04.2022 06:57 UPPDATERAD 14.04.2022 10:36
Klockan halv fyra på torsdagsmorgonen larmades räddningsverket via ett automatiskt brandlarm. Bergans kapell i Alberga stod i lågor och fler än ett dussin enheter från Västra Nylands och Helsingfors räddningsverk ryckte ut.
Orsaken till branden är i nuläget omöjlig att fastställa. Klockan 6.15 på torsdagen meddelade räddningsverket att takkonstruktionen brinner och att taket delvis har rasat in i kyrksalen.
Det kommer inte vara mycket kvar av kapellet när branden har lagt sig, säger jourhavande brandmästaren Clas Tallberg.
– För tillfället kan vi inte säga mera om brandorsaken, men troligtvis har den börjat från en kraftig brand i fasaden.
Kapellets takkonstruktion demonteras nu med en rivningsgrip och släckningsarbetet kommer pågå hela morgonen.
Räddningsverket kan inte utesluta möjligheten för mordbrand. Senast i maj 2009 stacks Bergans kapell i brand, då upptäcktes den anlagda branden i god tid och större skador kunde undvikas.
Tallberg säger att det är polisens sak att nu utreda orsaken och uppskattar utredningen kan ta uppemot en vecka. Samtidigt meddelar han att det luktar rök i Albergaområdet och boende ombeds att inte ringa nödnumret i onödan.
– Vi har redan haft flera granskningsuppdrag i Alberga. Det är förståeligt att man ringer nödnumret när det luktar rök i stadsmiljö, men den kommer ligga kvar i hela området ett tag, säger Tallberg.
Inga personer har skadats i branden.

Nästan 100 år gammal byggnad

Bergans kapell invigdes 1929. Tomten donerades för en mark av Fastighetsaktiebolaget M. G. Stenius. Stockar och annat trävirke fick man då Helsingin Suomalainen Säästöpankki donerade virket från ett hotell, som låg vid hörnet av Regeringsgatan och Glogatan, som skulle rivas.
Kyrkan planerades av arkitekten Berndt Blom, som var aktiv i understödsföreningen för kyrkbygget. Alberga-Leppävaaran kirkonkannatusyhdistys och Alberga svenska kyrkoförening donerade kyrkoyggnaden till Esbo församlingar år 1954.
Invid Bergans kapell finns ett församlingshem från 1953, som ursprungligen har varit prästgård.
Källa: Kyrkan i Esbo

ANDRA LÄSER