Ledare: SDP-initiativ kan ge revirstrid på högsta nivå

Statsrådets kansli föreslås få en egen säkerhetspolitisk enhet. Förslaget har utarbetats i all tysthet. Nu då den är bruten kan fortsättningen i stället bli livlig. Balansgången i den utrikes- och säkerhetspolitiska ledningen prövas igen.

Sanna Marins parti SDP utformar ett förslag till en ny säkerhetspolitisk post som Sauli Niinistö kanske inte ser med blida ögon på, enligt Tommy Westerlund.
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
23.01.2023 16:01 UPPDATERAD 23.01.2023 16:12
Säkerhetspolitiken har alltid varit viktig, men just nu är den mer i centrum än någonsin sedan andra världskriget. Rysslands anfallskrig mot Ukraina vände upp och ner på mycket, även på Finlands säkerhetspolitiska linje. Den gick snabbt in på ett nytt spår och längs det går nu utvecklingen.
Samtidigt kräver säkerhets- och utrikespolitiken i dag mer uppmärksamhet. Det gäller att vara framsynt, ständigt uppdaterad och beredd. Sannolikt på grund av det nya läget har i all tysthet en förstärkning av den säkerhetspolitiska kunskapen vid statsrådets kansli planerats.
Enligt dokument som Yle har kommit över vill främst SDP snabbt skapa en säkerhetspolitisk enhet för statsministern vid statsrådets kansli. Tanken är att en säkerhetspolitisk rådgivare ska leda enheten och tillsammans med några andra anställda bistå statsministern med information. Enligt Yles uppgifter är man ute efter en framstående expert inom säkerhetspolitik som skulle ges omfattande tillgång till information och insyn.

ANDRA LÄSER