Ännu en dödad i Gaza-attacker

Israel fortsätter att flygbomba Gazaremsan, sedan hundratals raketer avfyrats från Gaza mot Israel. En 26-årig palestinier dödades i en flygräd på tisdagen.

Gazabor inspekterar förödelsen efter en israelisk flygräd.
13.11.2018 16:59 UPPDATERAD 29.11.2018 10:38
Den dödade 26-åringen ingick i en grupp som hade skjutit projektiler mot israeliskt territorium, enligt israeliska militären. Totalt rapporteras sex palestinier ha dödats i attackerna. En av dem, en man 40-årsåldern, hittades död i ruinerna av en byggnad i södra Israel som träffats av en raket, uppger lokala räddningsmyndigheter.
Från den israeliska sidan rapporteras ett 20-tal skadade personer.

En hämnd

Över 400 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och tisdagen. Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett hundratal mål i Gaza.
Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger att raketavfyrningen är en hämnd av flera grupper efter att sju palestinier dödats i strid med israeler på Gaza. Bland dem en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

FN manar till lugn

Detta skedde i samband med en hemlig, men misslyckad, israelisk insats på Gazaremsan sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär, rapporterar Haaretz. Enligt Hamas var det en grupp israeler som försökte infiltrera området i en civil bil. Skottväxling utbröt och israelerna fick understöd av flygvapen, rapporterar Reuters. Bilder visar rester av palestiniernas fordon i en krater i sanden.
FN:s generalsekreterare António Guterres manar parterna till maximal återhållsamhet.
"FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov arbetar tätt tillsammans med Egypten och alla inblandade parter för att återställa lugnet", säger Guterres talesperson Farhan Haq i ett uttalande.

Styrs av islamiströrelse

Gazaremsan styrdes av Egypten 1948–1967, sedan av Israel. Osloprocessen på 1990-talet gav palestinierna lokalt självstyre under fortsatt israelisk överhöghet.
Sedan sommaren 2007 styr islamiströrelsen Hamas i Gazaremsan, där 1,8 miljoner människor inklusive flyktingar beräknas bo på en yta mindre än en tredjedel av Ölands.
Efter ihållande raketbeskjutning från Gaza mot israeliska mål håller Israel området i blockad till lands, till sjöss och i luften.
2010, när aktivister via havet försökte bryta den ekonomiska blockaden mot Gaza, bordade israelisk militär det turkiska fartyget Mavi Marmara på internationellt vatten och nio turkiska medborgare miste livet. En tionde avled senare.

ANDRA LÄSER