Systrarna Chanfreau tilldelas Finlandia Junior-priset för debutboken: ”skönt att avsluta med ett riktigt pang”

De åländska systrarna Sofia och Amanda Chanfreau tilldelades Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur på onsdag kväll.

Sofia och Amanda Chanfreau tilldelades Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur på onsdagen.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
30.11.2022 19:55 UPPDATERAD 30.11.2022 20:08
Sofia och Amanda Chanfreau tog emot Finlandia Junior-priset för bilderboken Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderströms, 2022) under prisutdelningen på Bio Rex i Helsingfors på onsdagskvällen. Galan direktsändes på Yle TV1.
– Det känns overkligt. Vi hade inte väntat oss det här, säger Amanda (f. 1983) som illustrerat bilderna i boken.
Hon berättar att de ”vrålade” när de fick höra att de får priset.
– Det är en jättestor ära, säger Sofia (f. 1986) som skrivit texten.

Ingen koll på förhand

Boken riktar sig till barn i ”bokslukaråldern” och stilen är svartvit magisk realism. Berättelsen handlar om Vega som bor med sin pappa på Giraffön. Miljöerna i boken påminner till viss del om Åland där systrarna växte upp. Numera är bägge bosatta i Malmö.
Som barnboksdebutanter hade de inte riktigt tänkt på vad som kan hända efter att boken väl är utgiven. Boken är också nominerad till Runeberg Junior-priset som delas ut den 2 februari nästa år.
– Som debutant har man inte koll på vilken respons boken kommer att få i världen. Fram tills nu har den bara varit något vi hittat på för att vi tycker att det är roligt och intressant, säger Sofia.
Som debutant har man inte koll på vilken respons boken kommer att få i världen. Fram tills nu har den bara varit något vi hittat på för att vi tycker att det är roligt och intressant
Sofia Chanfreau
Hon får medhåll av sin syster som kallar boken ”ett lustprojekt”.
– Det är roligt att också andra uppskattar boken, säger Amanda.
Så ser omslaget ut till ”Giraffens hjärta är ovanligt stort”.

Ett riktigt pang

Hälften av de sex nominerade böckerna till Finlandia Junior-priset kom från Svenskfinland i år. Utöver systrarna Chanfreau var även Ellen Strömberg – som vann Augustpriset på måndagen – och Katja Bargum och Jenny Lucander nominerade.
HBL publicerade en längre intervju med Sofia och Amanda Chanfreau på tisdagen (29.11), där systrarna berättade mer om deras gemensamma skapandeprocess och tankar om boken. I intervjun framkommer bland annat att de började jobba med boken för hela tio år sedan.
– Det känns skönt att avsluta det här projektet med ett riktigt pang. Så får vi se vad framtiden för med sig, säger Sofia.
Systrarna erkänner att finskan inte är tipp-topp, vilket Sofia konstaterar kan kännas lite pinsamt när man vinner ett finskt pris och det drar ihop sig till festligheter.
– Men alla vet ju hurdana ålänningarna är, säger Amanda skämtsamt.
Efter prisutdelningen bjöd S & S på efterfest i form av en förlagsmiddag.
Iida Rauma vann Finlandiapriset i kategorin för skönlitteratur med romanen Hävitys – tapauskertomus (Siltala), medan Ville-Juhani Sutinen kammade hem årets Fack-Finlandia för Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta (Avain). Annika Luthers fackbok Rågen. En spretig historia (Schildts & Söderströms) var en av de nominerade till priset.
Även läsarnas favoriter utsågs under kvällen: Hannu Salmis fackbok Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827 (Otava), Reetta Niemelä och Katri Kirkkopeltos bilderbok Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus) samt Eeva Turunens roman Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Siltala).

ANDRA LÄSER